Köparen bygger företagsimperium

ANNONS
|

Det finns gott om företagsamma smålänningar. Doldisen Gösta Welandson är bara en i raden, och det är ännu en bra bit kvar innan han når upp till Kamprads nivå.

Att den 69-årige Gösta Welandson numera även är ägare till Sveriges näst längsta industribyggnad i Gislaved, endast Volvos Torslandafabrik konkurrerar, förvånar egentligen inte dem som känner till hans finansiella tillgångar.

Köpesumman som Continental fick av Welandson har aldrig offentliggjorts, men det lär ha varit en affär med stor kontantinsats.

Gösta Welandson äger 25 verkstadsföretag i Småland, Västergötland, Halland och Östergötland. Han har cirka 800 anställda, omsätter 1,5 miljarder kronor, och är även en stor fastighetsägare. Både industri- och bostadsfastigheter ingår i Weland Fastigheter AB.

ANNONS

I hans företagsimperium, Weland-gruppen, ingår flera dotterbolag utanför Sverige, bland annat i Norge, Danmark, Tyskland, Polen och England.

I början av året övertog han aktiemajoriteten i pappersbruket Klippan, en affär som väckt kritik och oro hos de anställda på bruket. De befarar att Gösta Welandson, när Klippan försvinner från börsen, kommer att lägga ner papperstillverkningen och avyttra fastigheterna, där även Mölndal och Lessebo ingår.

Gösta Welandson har inte själv kommenterat hur han ser på köpet av Klippan och framtiden för den krisdrabbade koncernen. Welandson är en företagsledare med låg profil, vill helst inte synas i medierna.

Han styr sina företag från Smålandsstenar tillsammans med sönerna Jonas och Joakim.

Vid sidan av verkstadsindustrin och det stora fastigehetsägandet i Weland-koncernen ingår även en del udda verksamheter i Weland-koncernen. Bensinkedjan Pump med över 100 stationer i Väst- och Sydsverige såldes dock förra året.

Ett östasiatiskt museum, inrymt i den gamla järnvägsstationen i Ulricehamn, är en annan. I Ulricehamn äger även familjen Welandson den alpina skidanläggningen.

Det var Gösta Welandsons far, Weland Andersson, som 1947 drog igång affärsrörelsen i Smålandsstenar. Tillsammans med sin svåger Johannes Johansson startade Weland Andersson Firma Vingmutter.

Det rådde nämligen brist på vingmuttrar till träbord som de tillverkade. 1959 inleddes satsningen på verkstadsindustri i stor skala och sedan dess har det mesta rullat på i sann småländsk entreprenöranda.

ANNONS

ANNONS