Johan växte in i yrket som lärling

”Det är ett urgammalt sätt som alltid fungerat”I tusentals år har människor gått som lärlingar. Efter hand får man mer och mer avancerade uppgifter. Floristen Johan Bengtsson tycker att det är en bra väg in i hantverksyrkena.

ANNONS
|

Vad var svårast som ny i floristyrket?

– Att göra buketterna. Man måste göra många för att få rätt handlag och när man står och gör det inför en kund kan det vara stressande att inte få till det.

Du gick som floristlärling. Hur var det?

– På den tiden var det ganska nytt med gymnasiala lärlingsutbildningar. Jag gick till skolan i en vecka och läste teoretiska ämnen. Nästa vecka gick jag som lärling i en blomsteraffär på Hisingen.

Är lärlingssystemet ett bra sätt att lära sig ett yrke?

– Ja, verkligen. Lärlingar har funnits i tusentals år, lika länge som det funnits hantverksyrken. Det är ett urgammalt sätt som alltid fungerat. När man går vid sidan om en som jobbat länge får man lära sig yrket från grunden. Succesivt blir man duktigare och får svårare uppgifter. Jag kommer ihåg att jag började med att cykla omkring som blomsterbud. Efter ett tag fick jag enklare planteringsuppgifter. Man avancerade lite hela tiden. Att gå som lärling känns som något som skulle kunna fungera för nyanlända också. Både när det gäller floristyrket och andra hantverksyrken. Det kan nog vara ett sätt att lära sig språket lite på köpet.

ANNONS

Vad lockade dig till floristyrket?

– Jag skulle inte bli florist. Båda mina föräldrar jobbade i en blomsterbutik och det var inte alltid så kul att vattna blommor i stället för att hänga med kompisarna. Till jul fick man hjälpa till att mossa julgrupper. När man blev lite äldre och förståndigare såg man det kreativa också. Det är inspirerande att umgås och leva med blommor. Jag är kreativ som person och floristyrket blev ett bra sätt att få utlopp för det.

Hur har floristyrket förändrats över tid?

– Det har blivit mer och mer avancerat. Blomsterarrangemangen närmar sig konsten. Branschen följer också trenderna i samhället i övrigt. Nu jobbar vi mycket med naturmaterial och använder till exempel Göteborgsleran som häftmaterial. Man kan fästa grenar, blommor och lökar i leran. Då har man en nedbrytbar vas som man kan slänga i komposten sen. Det lärde jag mig av min far en gång i tiden. Han köpte lera från byggen, de tyckte inte att han var riktigt klok. De körde bort lastbil efter lastbil, men sparade ett par hinkar till honom. Jag förfinade tekniken för något år sedan och började göra egna varianter.

Vad säljer ni mest av?

ANNONS

– Så här års är tulpanerna oslagbara. Folk älskar tulpaner. Det råder stenhård konkurrens i branschen och vi har valt att närma oss hantverket. Vi har gjort utställningar på Botaniska och på Trädgådsföreningen. Och så tävlar vi.

Tävlar?

– Det brukar vara allt ljus på kockarna, men vi florister tävlar också. Det är lite skräckblandad förtjusning. Jag både hatar och älskar att tävla, men jag kan inte låta bli. Det är som att hålla tal på bröllop, man är rätt nöjd när man är klar. Man lär sig också mycket av att se hur andra gör också.

Varför finns det så få manliga florister?

– Av tradition är det fler kvinnor som väljer den banan. När jag sökte till floristskolan fick jag någon extrapoäng för att jag som kille sökte till en kvinnodominerad linje. Jag tror det var samma när tjejer sökte till mansdominerade yrkeslinjer.

Vad skulle du göra om du inte var florist?

– Jag tror faktiskt att skådespelare hade varit något. Det har alltid tilltalat mig. Men jag älskar det här jobbet. Extra roligt är det när man möter människor som berättar att de gjorde praktik i butiken när de gick i nian och att det var då de bestämde sig för att det var florist de skulle bli. Då tänker man ”hoppsan, vad har jag nu gjort”, men det är roligt att höra.

ANNONS

Profilen: Johan Bengtsson

Gör: Driver blomsterbutiken La Fleuriste tillsammans med sambon Andrea Nyström

Ålder: 50 år

Bor: Sävedalen

Familj: Sambo och två barn sedan ett tidigare äktenskap

Favoritblomma: ”Björnlokan! Den har lite dåligt rykte eftersom växtsaften kan vara farlig när den kommer i direktkontakt med solen, men den har fantastiska blommor. Den är väldigt grafisk. Stjälkarna använder vi mycket när vi bygger installationer.”

Johans fyra tips till dig som funderar på att bli lärling:

1. Prova att göra praktik eller att gå bredvid en dag för att se om det är något för dig.

2. Om du bestämmer dig för att bli lärling – ta ansvar för ditt lärande. Försök vara med på så mycket som möjligt.

3. Var noga med att skaffa en engagerad praktikplats.

4. Ett konstnärligt öga och nyfiket sinne hjälper till. Vissa saker kräver tålamod och mycket övning.

ANNONS