Jobbmässa för utrikesfödda ska överbrygga fördomar

500 jobbsökande hade tagit sig till Posthotellet för att skapa nya kontaktvägar. Under måndagen hölls jobbmässan "Opportunity day" - en mässa med syfte att få fler utrikesfödda i arbete.

ANNONS
|

Det är tredje året i rad som Opportunity day arrangeras på Clarion Hotel Post. På plats är representanter från 25 företag – bland annat Postnord, Erlandsson Bygg, Lernia, ÅF och Swedbank – samt drygt 500 utrikesfödda jobbsökande.

Enligt initiativtagaren Helena Lindahl har en stor andel av besökarna akademisk utbildning, men jobbar i helt andra branscher än vad de har kompetens till – eller går arbetslösa.

– Det är helt galet när vi behöver arbetskraft för att klara pensionsavgångarna och företagen skriker efter kompetens. Lyckas man vara mer fördomsfri när man rekryterar och enbart rekryterar på kompetens så skulle ganska mycket hända, säger hon.

ANNONS

Genom jobbmässan vill hon skapa nya kontaktvägar samt visa på goda exempel av att anställa från andra länder.

– Jag tror att vi är mer fördomsfulla än vad vi vill erkänna och omedvetet sorterar bort det vi inte känner igen i första skedet. Vi får idag, från många håll, en ganska negativ bild av invandring. Därför sprider vi det goda exemplet så man ser egenvinningen och affärsnyttan i det – då tar man sig tiden, säger Helena Lindahl.

Vad hoppas du få ut av jobbmässan?

Bild: Jenny Ingemarsson

Ragha Thabet, 30, Dubai

grade crossed
– Det är dags för mig att testa något nytt. Jag har jobbat med kommunikation och marknadsföring tidigare, men jag är helt öppen för att byta bana. Kanske inom projektledning.


– Min man har redan jobbat i Sverige i fem år. Men jag kom hit för en månad sedan. Jag vet inte riktigt hur arbetsmarknaden ser ut, men det verkar som att arbetsgivarna här inte vill ha någon som bara pratar lite svenska och kommer från marknadsföringshållet. De letar mer efter tekniska människor. Men jag tror ändå att jag kommer att hitta ett jobb.
Bild: Jenny Ingemarsson

Ahmad Ala, 46, Syrien

grade crossed
– Jag är här för att söka jobb. Jag har varit i Sverige i nästan fem år och söker fortfarande jobb. Det är svårt trots att jag har många års erfarenhet inom både marknadsföring och logistik från olika länder och kan flera språk.


– Men jag tänker inte ge upp. Jag hoppas hitta något som passar mig och börja utvecklas även om det inte är i min sektor. Jag är flexibel när det kommer till att leta jobb.
Bild: Jenny Ingemarsson

Reza Kazemi, 28, Iran

grade crossed
– Jag hoppas att få ett jobb. Jag är student på Linnéuniversitetet och är i Sverige på ett studentvisum. Jag har varit här i ett år. Jag har en kandidatexamen som elingenjör i mitt hemland, nu håller jag på att läsa en master i telekommunikation.


– Jag har sökt jobb tidigare och varit på flera intervjuer, men för alla jobb var det ett krav att kunna prata svenska. Men nu har jag läst SFI och kan mer. Jag hoppas att det ska vara nog för att få ett jobb. Att kunna svenska verkar vara det viktigaste i Sverige.
Bild: Jenny Ingemarsson

Celebija Suljić, 37, Bosnien

grade crossed
– Jag letar efter ett jobb. Vad som helst. Tidigare har jag jobbat på förskola, restaurang och på lager. Jag är positiv och älskar att röra på mig. Jag skäms om jag kommer för sent. Jag älskar att prata och träffa nya människor. Jag säger aldrig nej, bara ja.


– Jag kom till Sverige 1993. Men jag var hemma med mina barn under tio år. Jag bor ensam med mina tre barn.
Bild: Jenny Ingemarsson

Maryam Al fayad, 27, Syrien och Nisreen Fahham, 35, Syrien

grade crossed
– Jag letar jobb inom IT och telekom. Jag har studerat till teleingenjör och har jobbat inom IT-support. Jag har varit i Sverige i ett år och åtta månader.
Här har jag jobbat i sju månader på en förskola för att träna på min svenska.


– Arbetsgivare frågar alltid efter erfarenhet. Det är ett problem om man inte har mycket erfarenhet i Sverige.



– Jag är här idag för att få kontakter och berätta vad jag tidigare har gjort i Syrien. Jag har jobbat som mätingenjör och hoppas på ett liknande jobb här. Jag har varit i Sverige i tre år och har haft praktik under den tiden. Tyvärr inte inom mitt område – jag har varit lärarassistent i matematik på en grundskola.


– Jag jobbade åtta år i mitt hemland, men när man flyttar till ett annat land får man börja från under noll – först lära sig språket, sedan hur arbetslivet fungerar.
I Syrien jobbade man med andra program än här i Sverige. Det är lite olika. Men man kan alltid lära sig något nytt.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS