Jobbigare än väntat vara finansminister

ANNONS
|

- Jag tycker man blir mer ödmjuk för var dag som går här i livet. Verkligheten är komplex, de flesta samhällsproblem är svåra att hantera.

Han har suttit på den viktiga posten som finansminister en dryg månad. Allt är i stort som han förväntade sig, fast kanske än mer jobb än han trott.

GP träffar Anders Borg samma dag som han är ute i sin andra politiska storm på denna korta tid. Först var det den svarta polska hemhjälpen. I måndags sade han att arbetslösa kan förlora en dags ersättning från a-kassan om de inte aktivt söker jobb - det tog hus i helsike.

ANNONS

Blev förvånad över reaktionen

Själv blev han förvånad, han ville ju bara ha ett mindre hårt sanktionssystem för dem som inte anstränger sig att söka jobb. Kanske var det det mediala trycket den dagen som gjorde att han formulerade sig ganska försiktigt och höll sig till den fastlagda politik som finns i regeringens budget och sådant de fyra partierna är helt överens om.

Dit hör en halverad förmögenhetsskatt i ett första steg, fast med det viktiga undantaget att fastigheter inte räknas med i förmögenheten.

- Vi beklagar naturligtvis att vi inte klarade av även den delen, men det var en ren budgetprioritering, säger Anders Borg som dock klarat sig från hård kritik i denna fråga.

Sänkningar av inkomstskatten på närmare 40 miljarder blir det. Sedan finns planer på ytterligare sänkningar med 8 miljarder år 2008, men det är inte lika säkert.

- Det är beroende av vad ekonomin tillåter och när finansiering kan säkras, säger finansministern och upprepar frasen flera gånger. Det kommer inga löften, genomförs inga förändringar, som det inte finns pengar till.

Tankar finns om ett tredje steg, men Anders Borg sätter inga siffror på dem. Det har dock hans partiledare, statsminister Reinfeldt gjort, och det skulle innebära en halverad statsskatt på inkomster under 30 000.

ANNONS

Ett sådant förslag finns på agendan, men ligger en bra bit bort i tiden, understryker Borg. Det viktiga nu är att fokusera på det näraliggande som man är överens om. Det är också det som allmänheten vill ha besked om, tror han.

Anders Borg var kanslichef och chefsekonom hos moderaterna innan han satte sig på sin nya post. Han har kallats för siffernisse och räkne-guru.

Men de epiteten kan knappast anses rättvisa. Han gick med i moderat skolungdom redan i sjunde klass. Han har utvecklats från en ganska typisk nyliberal och gått mot mitten och till den mer ödmjuka politiker han i dag säger sig vara.

Han är känd för att hålla sig med en skrivtavla full med ekonomiska ekvationer. På det nya fina tjänsterummet finns dock ingen. "Var skulle den hänga", frågar han och slår ut med armen. Konsten vill han ha kvar.

Anders Borg var en av huvudarkitekterna när alliansen gjorde sin första budget på rekordtid, i realiteten sex dagar. Det var han som stegade över till s-regeringen i Rosenbad och hämtade materialet.

Nöjd allians

Att han själv och alliansen är väldigt nöjda med att ha fått med det allra mesta av de egna förslagen och överenskommelserna i budgeten är uppenbart. Men allt hanns inte med och dit hör förslagen om skattebefriade hushållsnära tjänster. Ett sådant läggs under våren.

ANNONS

Knepigare är det med planerna på att ta bort arbetsgivaravgiften för många tjänsteföretag. Det har stött på patrull i EU:s regelverk. Nu jobbas på ett förslag som ska presenteras för EU-kommissionen.

- Men det är väl en del arbete kvar innan vi är framme med det, erkänner han.

Förslaget är viktigt. Det kan skapa många jobb inom tjänstesektorn. Vad som händer med politiken och jobben om det blir ett blankt nej vill han inte kommentera.

- Jag får utgå ifrån att vi får förståelse för vår höga ambition att skapa förutsättningar för jobb, säger han med en typisk politikerfras.

Han själv och regeringen betonar ständigt att det är jobben som är huvudmålet. Men Anders Borg håller upp ett varnande finger. Prognoser är osäkra i sig och att beräkna effekterna av strukturella förändringar i ekonomin är än svårare.

- Vi har räknat väldigt konservativt på detta och har förhoppningen att det ska bidra med en rätt väsentlig ökning av sysselsättningen, men hur stora effekterna slutgiltigt blir beror på många faktorer, säger han.

Dit hör den internationella ekonomiska utvecklingen. Hans och regeringens bedömning är att det blir en inbromsning i USA. Men samtidigt blir tillväxten lite bättre i Europa och Asien. Sammantaget ser bilden rätt bra ut, tycker han.

ANNONS

När det gäller fastighetsskatten kommer de förändringar som utlovats. Men vägen mot en kommunal avgift i stället för skatt ska analyseras och en utredare tillsättas.

Värnskatten

Han sänker gärna inkomstskatten, men han prioriterar inte en snabb eliminering av värnskatten som tas ut på de allra högsta inkomsterna. Det ökar inte arbetsutbudet, anser Borg, som vill rikta sänkningarna till låg- och medelinkomsttagare.

För det har han fått skäll av kritiker på den borgerliga kanten. Behålla värnskatten är ett m-förslag, inte regeringspolitik, menade de.

Anders Borg tycker inte kritikerna förstått honom rätt. Läs valmanifestet, uppmanar han. Där står det ju att regeringen på sikt vill återkomma till värnskatten, men det ligger en bra bit bort i tiden.

- Vi har en rätt full agenda innan vi behöver beta av de mer långsiktiga ambitionerna.

ANNONS