Jan Svensson vill bara äga företag i tydliga nischer

ANNONS
|

Den som satsade 10 000 kronor i Latour-aktier vid börsintroduktionen 1986 har 7,5 miljoner idag. Investmentskutan styrs av Halmstadsfödde Jan Svensson.

2003 gick du från vd för familjeföretaget Stenbergs till högsta chef för Latour. Hur gick det till?

- Min familj drev ett handelsbolag i Nässjö som importerade och sålde verktygsmaskiner. 1994 blev vi uppköpta av Latour och kom in i koncernen. Hösten 2002 hörde Gustaf Douglas, som är största ägare i Latour, av sig och ville träffas. Jag minns att jag tänkte antingen får jag ett nytt jobb, eller så har jag inget jobb kvar… Han kom till Nässjö och frågade om jag ville bli vd för Latour. Jag tvekade inte en sekund!

ANNONS

Vad visste du om investmentbranschen?

- Jag har alltid varit intresserad av aktier, och hade lärt mig en hel del under tiden sedan vi kom med i koncernen. Men visst, jag hade nog trott att jag skulle få ta klivet från Stenbergs till något av Latours affärsområden innan jag fick bli vd.

Det har gått rätt bra med dig som vd, trots allt.

- Väldigt bra. Med undantag för 2009 som var ett riktigt jobbigt år har vi haft en ständigt stigande resultatkurva. Samtidigt har det hänt mycket: vi har köpt 77 verksamheter och sålt 22.

Varför?

- Det är en strategi vi har utformat, vi vill bara äga företag i tydliga nischer. Det vi har sålt är bland annat textilverksamheter och handelsbolag. Min uppfattning är att man måste koncentrera sig på saker man kan för att bli riktigt duktig.

Vilken blir din 100:e affär?

- Det vet jag inte än, men det vi letar efter är företag med egna produkter och hög teknisk nivå. De ska vara lönsamma och igång, inga startups. Företagen ska ha bra management och en koppling till någon global trend. Som Tomra som vi köpte för ett par år sedan. De sysslar med pantmaskiner, sortering av matråvaror och annat som ligger i tiden. Sedan investerar vi aldrig i bolag som handlar direkt med konsumenter. Hela vår verksamhet bygger på business to business.

ANNONS

När ni investerar i ett bolag och tar plats i styrelsen är huvudsyftet förstås att maximera lönsamheten. Vad har ni för ansvar i till exempel miljö- och hållbarhetsfrågor?

- Det vi kan göra i en styrelse är att påverka de planer bolag har och kräva redovisning för att allt går rätt till. Vi går aldrig in i något vi uppfattar som tveksamt, investerar inte i miljöfarliga eller skadliga verksamheter och handlar inte med länder som känns tveksamma. Till exempel undviker vi handel med Ryssland så långt det är möjligt.

Du vill göra Latour mer globalt.

- Ja, det hänger ihop med att vi letar efter nischade verksamheter. Ska man vara nischad måste man vara global. Sverige räcker inte till. En annan aspekt är riskspridning: i Norden samvarierar ekonomierna till stor del, vilket innebär att det kan vara fantastiskt vissa år och deep shit andra. När vi nu köper in oss i Asien och Nordamerika blir vi mindre beroende av enskilda länders ekonomi och skapar samtidigt tillgång till marknader som är nya och innebär en stor tillväxtpotential.

Latour är med 3000 anställda en av Göteborgsregionens största privata arbetgivare. Vad gör allihop?

- Vi har tre verksamhetsområden. För det första har vi börsportföljen med nio börsnoterade innehav där vi är största ägare i alla utom ett. Den andra grenen är en helägd industrirörelse med fyra bolag: Hultafors group, Latour Industries, Swegon och Nord-Lock, med totalt 3000 anställda. Tredje grenen är en delägd rörelse med några onoterade bolag.

ANNONS

Hur stor koll har du på vad som sker i bolagen?

- Generellt - väldigt stor koll. Jag är ordförande i de fyra helägda bolagen. I börsportföljen är jag ordförande i tre och styrelseledamot i tre av bolagen, bland annat i Assa Abloy som är vårt största innehav.

Kan du hålla med om att det finns en inställning i samhället om att investmentbranschen är lite smutsig?

- Lite kapitalistspöke, ja… Man skulle kunna säga att det är ett sätt att tjäna pengar på pengar. Men det är inte konstigare än att du som privatperson köper aktier i H&M och Investor för att spara till din pension. Om vi tar Tomra som exempel igen: vi förstod att det fanns en aktiepost som gick att köpa. Vi gjorde en massa research och kom fram till att det nog fanns en intressant resa för oss att göra med dem och lyckades köpa posten. Dessutom tycker vi att vi som ägare kan bidra till bolagens utveckling, det ligger ju även i deras intresse.

Förra året tjänade du 9 miljoner inklusive bonusar och pension. Hur blir man värd de pengarna?

- Det är den som sätter lönen som ska svara på det… Men min uppfattning är att man ska ha betalt för det ansvar man har. Samtidigt kan jag inte äta mig mer mätt än någon annan, utan det är mer en filosofisk fråga. Utan att recensera min lön, vilket jag tycker är irrelevant, kan man säga att det är ett stort ansvar att vara chef för ett bolag. Det är orimligt att tro att folk skulle utbilda sig, förkorva sig och skaffa sig erfarenhet för att sedan ta ett jobb till fel pris. I Sverige är det ofta en dålig investeringskalkyl att lägga tid på studier. Läkare och sjuksköterskor är praktexempel: massor av år i skolan och högst ordinär lön. Det är klart att man flyttar till Norge då, där de har insett att de måste betala efter modellen tillgång och efterfrågan.

ANNONS
ANNONS