Izettle, med medgrundaren och vd:n Jacob de Geer (bilden), siktar på börsnotering i år. Arkivbild.
Izettle, med medgrundaren och vd:n Jacob de Geer (bilden), siktar på börsnotering i år. Arkivbild.

Izettle mot börsen – drar in två miljarder

Det snabbväxande Stockholmsbaserade fintech-bolaget Izettle siktar på en notering på Stockholmsbörsen i år. Två miljarder kronor ska dras in i samband med noteringen – pengar som ska användas till fortsatt växt och företagsköp.

ANNONS
|

Izettle, som säljer mobila betalningssystem och affärsplattformar till småföretag, har redan förberett sig inför beskedet med en ansökan om notering till Nasdaq Stockholm. Börsoperatören har gett grönt ljus förutsatt att sedvanliga villkor är uppfyllda, enligt Izettle.

- Vi har vuxit med hjälp av riskkapital, nu är tidpunkten lämplig att bredda ägandet, säger vd:n och en av grundarna Jacob de Geer.

ANNONS

Han känner sig extra stolt över att notera aktierna på just Stockholmsbörsen, till skillnad från en del andra svenska techjättar som valt New York-börsen.

Säljer del

Huruvida nuvarande ägare, grundarna själva och bland andra Mastercard och American Express, kommer att sälja aktier i samband med börsnoteringen är oklart.

- Det får vi väl se... De flesta ägarna ställer nog ut en del aktier till förfogade för att det ska finnas tillräcklig med likviditet av aktier på marknaden, säger de Geer och det gäller även honom själv.

- Ja, om jag blir tvingad till det för att det ska finnas tillräckligt med aktier på marknaden.

Jacob De Geer äger åtta procent av bolaget och lär bli hyfsat rik på kuppen. Bedömare har värderat betalbolaget till runt tio miljarder kronor.

Grundades 2010

Izettle har sedan det grundades av 2010 etablerat sig som leverantör av kassasystem och e-handelsplattformar för småföretag i Norden, Storbritannien, Spanien, Mexiko och Brasilien. Den största konkurrenten är i dagsläget det redan börsnoterade amerikanska företaget Square, grundat av Twitter-skaparen Jack Dorsey.

ANNONS

De båda bolagen konkurrerar bland annat direkt om den brittiska marknaden. Och pengatillskottet från nyemissionen behövs för att möta den kapitalstarka konkurrenten, enligt Jacob de Geer.

I fjol ökade Izettles nettoomsättning med drygt 50 procent och målet är tillväxt på 40 procent årligen framöver. Bolaget, som gjorde en rörelseförlust (justerad ebitda) på 232 miljoner kronor i fjol, räknar med att kunna leverera ett positivt rörelseresultat om cirka två år.

TT

Fakta: Försäljningslyft med 50 procent

Fintechbolaget Izettles redovisade en försäljning på nästan en miljard kronor 2017, ett lyft med drygt 50 procent jämfört med året före. Rörelseresultatet (justerad ebitda) blev i fjol en förlust på 232 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 238 miljoner kronor ett år tidigare.

Bland Izettles ägare inför noteringen finns företag som Mastercard, American Express och Santander vid sidan av riskkapitalbolag. I fjol köpte även Första AP-fonden in sig.

Bolaget har drygt 500 anställda och är baserat i Stockholm.

Källa: Izettle

ANNONS