Jacob de Geer, grundare och vd för Izettle, äger åtta procent av bolaget inför börsnoteringen. Arkivbild.
Jacob de Geer, grundare och vd för Izettle, äger åtta procent av bolaget inför börsnoteringen. Arkivbild.

Izettle-affären ligger i tiden

Köpet av Stockholmsbaserade Izettle stärker amerikanska Paypals muskler i slaget om den globala marknaden för digitala betalningstjänster. Och det ligger i linje med trenden med svenska tillväxtbolag som köps upp av bjässar från USA.

ANNONS
|

Ett nytt kapitel i sagan om svenska teknikframgångar som köps upp av företrädesvis amerikanska jättar har inletts.

- Jag tycker alltid det är kul när tech-bolag kommer upp på börsen och gemene man kan investera, men det går åt det hållet – stora amerikanska och kinesiska bolag sväljer de som kommer upp. Inom just betalningsbranschen har det varit väldigt mycket de senaste månaderna, säger Kristoffer Lindström, som följt branschen en tid.

ANNONS

Svårt att bedöma

Paypals bud på 19 miljarder kronor i kontanter kommer bara drygt en vecka efter det att Izettle bekräftat uppgifter om en planerad notering på Stockholmsbörsen.

- Det är till viss del en premie mot vad man troligtvis hade fått på börsen. Sedan är det jättesvårt att bedöma hur stort det här bolaget varit om ett par år, säger Kristoffer Lindström om det faktum att Paypal nästan dubblat värderingen i sitt bud jämfört med den värdering det talades om inför börsnoteringen.

För Izettle innebär affären en ägare med enorma muskler och global räckvidd, medan Paypal får en ny kanal för att nå ut till småbolag – inte minst i Europa, enligt Lindström.

Pinar Ozcan, forskare vid Warwick Business School, beskriver affären som ett sätt för Paypal att stärka sig i konkurrensen med amerikanska Square, som säljer snarlika tjänster främst i USA. Samtidigt tror hon att Izettle i portföljen stärker Paypal inför utmaningarna från giganter som Apple, Amazon och Facebook, som slåss hårt för att öka sina andelar av den lukrativa betaltjänstmarknaden.

ANNONS

"Affären ger också Paypal alternativa tillväxtspår efter det att Ebay för några månader sedan meddelat att de bytt till holländska Adyen som huvudsaklig tjänst för att processa betalningar", skriver hon i en kommentar.

Betaldosa till småföretag

Izettles affärsidé har sedan bolaget skapades av Jacob de Geer och Magnus Nilsson 2010 byggt på en betaldosa som hjälper småföretag – även frukthandlare på torget eller glassförsäljare på stranden – att ta emot kortbetalningar.

Ovanpå det har bolaget utvecklat såväl e-handel och en plattform för småföretag, som förenklar redovisning, inköp, lagerhållning och kundrelationer. Izettle har även öppnat upp för kunder att belåna förväntad försäljning.

Izettles intäkter, som i fjol snuddade vid en miljard, bygger på provision på kundernas försäljning. Målet är fortsatt tillväxt på 40 procent per år och lönsamhet 2020 efter förlusten på 232 miljoner kronor i fjol.

Bolaget har i dag drygt 500 anställda, en kundbas på omkring en halv miljon och verksamhet i tolv länder, inklusive bland annat Storbritannien, Spanien, Mexiko och Brasilien. Köparen Paypal har som en jämförelse verksamhet i 200 länder och 19 miljoner kunder.

TT

Fakta: Försäljningslyft med 50 procent

Namnet IZettle kom från det engelska uttrycket "settling a debt", fritt översatt "betala en skuld".

Fintechbolaget Izettle redovisade en försäljning på nästan en miljard kronor 2017, ett lyft med drygt 50 procent jämfört med året före. Rörelseresultatet (justerad ebitda) blev i fjol en förlust på 232 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 238 miljoner kronor ett år tidigare.

Bland Izettles ägare inför noteringen finns företag som Mastercard, American Express och Santander vid sidan av riskkapitalbolag. På senare tid har även Fjärde och Första AP-fonden köpt in sig, vid sidan av andra institutionella placerare som AMF.

Bolaget har drygt 500 anställda och är baserat i Stockholm.

Källa: Izettle

Fakta: Izettle – ett av flera svenska företag i aktuella miljardaffärer

Paypals köp av Izettle är ett i raden av uppköp av svenska teknikbolag. Här är några andra:

Spotify: Musikstreamingtjänsten grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Vid börsnoteringen i New York i början på april värderades bolaget till ungefär 250 miljarder kronor.

Skype: Internettelefonibolaget grundades 2003 av Niklas Zennström och Janus Friis. 2005 betalade Ebay närmare 20 miljarder kronor för bolaget men två år senare tvingades bolaget skriva ner värdet med 6 miljarder kronor, enligt Svenska Dagbladet 2011 då Microsoft slutligen köpte företaget.

Mojang: Datorspelsföretaget grundades 2009 av Markus Persson, även kallad Notch. Bolagets succé grundar sig huvudsakligen på spelet Minecraft. 2014 köptes företaget av Microsoft för 2,5 miljarder dollar, ungefär 22 miljarder kronor i dagens penningvärde.

King: Bolaget grundades 2003 och ligger bakom spelet Candy Crush Saga. När företaget såldes till amerikanska Activision Blizzard år 2015 för cirka 50 miljarder kronor skrev Dagens Industri att grundarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi och Lars Markgren alla blev miljardärer – förutom Thomas Hartwig som ”hamnade strax under miljardstrecket”.

Klarna: Betaltjänstföretaget Klarna grundades 2005 av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Företaget har ännu inte köpts upp eller börsintroducerats men i början på 2018 skrev Svenska Dagbladet att Klarna kan vara på väg till börsen under innevarande år. Vid en finansieringsrunda sommaren 2017 ska bolaget ha värderats till cirka 20 miljarder kronor.

ANNONS