It-rekryterare växer med hjälp av lekfulla tester

Cv, intervjuer och referenser i all ära, men varför testar man nästan aldrig vad en jobbsökande faktiskt kan? It-rekryteraren Software Skills i Göteborg skapar sina egna tester i jakten på de bästa programmerarna.

ANNONS
|

Det kan handla om att låta en stridsvagn skjuta aliens. Eller enekorre som hoppar i ett stapeldiagram.

– Vi försöker göra roliga test,nästan som ett spel. Och vi ordnaronline-tävlingar i att skrivabästa koden. Det är en lyx inomprogrammering att det är så lättatt testa kompetensen, det är jusvårare i sälj- och serviceyrken,säger Henrik Enström, grundareav Software Skills.

Han har en bakgrund sommjukvaruutvecklare och it-chefpå Jeppesen och Ericsson. Närhan sökte jobb i London för tio årsedan, blev han utsatt för ett testi att skriva kod och insåg då hurmycket längre man kommit i Storbritannienmed tester.

Han fick själv sitt första jobb efter”ett trevligt snack över en koppkaffe”.

ANNONS

– Jag gick ut från Chalmers med200 andra, allt från jätteduktiga tillinte så duktiga personer. Den somanställde mig hade ingen aningom var jag fanns på den skalan.

– Jag tror att tester är att föredraframför ”ett trevligt snack.” Testerär objektiva på ett sätt som intervjueraldrig kan bli. Självklart skaman inte gå på enbart testresultaten,men man ska inte rekryterautan tester, säger Henrik Enström.

År 2012 startade han SoftwareSkills, specialiserad på it-rekryteringar.Sedan dess har företagetväxt snabbt och har i dag 25 anställda.Lokalerna på Stora Nygatanhar man inrett själva, medträväggar, bokhyllor och styladeporträtt som ger hemmakänsla.Ett pingisbord och en stor travesällskapsspel vittnar om att speloch tävlingar är viktiga här, intebara digitala sådana.

BRISTEN PÅ DUKTIGA it-människorär fortsatt stor i Göteborg. Ochit-jobben blir allt fler, särskilt förmjukvaru- och systemutvecklare.Med höga löner är det viktigt attanställa rätt person. En felrekryteringkan kosta mycket pengar,kanske en årslön.Software Skills tester har slagitså väl ut att man 2015 knoppadeav systerbolaget Future Skill för attsköta testerna. Nu har man gjortfler än 9 000 tester, inte bara i attskriva kod utan också egna testeri logiskt tänkande, i form av flervalsfrågor.

– Först var testerna ett interntverktyg för oss rekryterare, senfick vi förfrågningar om vi kundesälja testerna till externa företag.Vi tycker att det är jätteroligt attfler vill börja kompetenstestasina kandidater, säger MadeleineLinge, chef för rekryterarna påSoftware Skills.

ANNONS

TESTERNA SKRÄDDARSYS OFTA tillsammansmed uppdragsgivaren,för att vara så lika den framtida arbetsuppgiftensom möjligt. HenrikEnström påpekar en annan fördel:

– Tester är mer rättvisa mot kandidatermed olika bakgrunder, tillexempel etniskt ursprung. Annarsrekryterar man ofta på det förstaintrycket och där kan språket varaen barriär, men ett test kan visaatt personen ändå är den bästa förjobbet. Vi har haft flera sådana fall,säger Henrik Enström.

Madeleine Linge berättar om ettav dem:

– Han hade inga referenser, ingenrelevant erfarenhet, hade noghamnat lite fel i livet och fått dåligtsjälvförtroende. Men så fick hangöra ett av våra onlinebaseradetest – och fick alla rätt!I stället för att sorteras bort,bjöds mannen in till intervju, fickträffa Henrik och ”snacka programmering”.

– Det blev full pott där också. Såjag presenterade honom för denhär tjänsten, han fick jobbet ochalla är jättenöjda, säger MadeleineLinge.

– Det var en härlig känsla att hittaett sånt ”guldkorn”. Han kundeverkligen programmera!

Fakta: Software SkillsInternational AB

■■ Vd och ägare: HenrikEnström.

■■ Grundat: 2012.

■■ Anställda: 20.

■■ Omsättning: 12,7 miljonerkronor.

■■ Vinst före skatt: 1,5 miljonerkronor.

Future Skill

■■ Vd och ägare: HenrikEnström.

■■ Grundat: 2015.

ANNONS