Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater har redovisat delårssiffror. Arkivbild.
Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater har redovisat delårssiffror. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Iskallt för Electrolux

Vitvarutillverkaren Electrolux backar kraftigt på Stockholmsbörsen efter morgonens rapport. Aktien är vid lunchtid ned drygt sex procent och därmed sämst presterande bland storbolagen som rapporterat under dagen.

ANNONS

Bolaget redovisar en förlust på 251 miljoner kronor för andra kvartalet 2020 vilket kan jämföras med vinsten på 1 041 miljoner kronor motsvarande period 2019. Dessutom sjönk omsättningen kraftigt i spåren av coronapandemin, till 23 476 miljoner kronor, jämfört med 29 232 miljoner kronor ett år tidigare.

"Trots de kraftiga kostnadsbesparingarna under kvartalet var det inte möjligt att kompensera för både den organiska försäljningsnedgången på 17 procent och de stora, negativa valutaeffekterna och, som tidigare kommunicerats, fick vi en liten förlust i kvartalet", skriver vd:n Jonas Samuelsson i rapporten.

Utsikterna helåret 2020 bedöms nu som negativa för såväl den nordamerikanska som europeiska marknaden vilket innebär oförändrad prognos.

ANNONS

"På kort sikt ser vi en god efterfrågan, delvis drivet av uppdämd efterfrågan från april/maj och de starka stimulansprogrammen. För helåret 2020 förväntar vi oss emellertid fortsatt en negativ efterfrågan på de flesta av våra huvudmarknader", skriver vd:n i rapporten.

ANNONS