Kartongen ser äkta ut, men den som håller i telefonen märker snabbt att något är fel. Kvittot är förfalskat, liksom det personnummer och det IMEI- nummer (telefonens id-nummer) som står på det.
Kartongen ser äkta ut, men den som håller i telefonen märker snabbt att något är fel. Kvittot är förfalskat, liksom det personnummer och det IMEI- nummer (telefonens id-nummer) som står på det.

"Iphone-fyndet" var en värdelös kopia

ANNONS
|

För ett par veckor var Markus på jakt efter en 60-årspresent till sin mor. Han ville ge henne en telefon och hittade en intressant annons på Blocket: en oanvänd Iphone 6 för 4500 kronor, tre tusenlappar mindre än vad butikerna tar.

- Jag ringde annonsören, som kallade sig Hasse, frågade om kvitto fanns och om förpackningen var obruten. Jo, det var den, fick jag veta. Han sa: "Jag är på jobbet, min tjej kan lämna över den." Vi bestämde träff på Vasagatan nära Heden, berättar Markus.

Så småningom dök en kvinna upp på platsen.

- Hon var stressad, tog upp en inplastad kartong och ett kvitto ur en påse. Jag kände efter att det fanns en telefon i kartongen. Sedan kollade jag IMEI-numret (telefonens unika id-nummer). Kvittot sa att mobilen var köpt i en Telia-butik. Jag ringde Telias kundtjänst och fick besked att numret var okej. Ingen anmärkning, stöld eller skuld, berättar Markus

ANNONS

- Jag frågade kvinnan varför hon sålde den. Hon sa att pojkvännen köpt den åt henne och att hon hellre ville ha en Samsung, fortsätter han.

Markus blev övertygad och betalade kontant. Han gick hem och slog in sitt köp i presentpapper. Att något var fel upptäcktes först på mammans födelsedagskalas.

- När hon tog plasten av telefonen trillade Apple-symbolen av. Den satt inte fast ordentligt. När vi sedan slog på telefonen var det tydligt att den var falsk.

Han visar telefonen för oss. Den är lättare än en äkta Iphone, bakstycket är av plast istället för metall, sidoknappen som stänger av ringsignalen är sned och skärmen har mycket låg upplösning– bilden är kornig.

- Jag gick i en fälla och torskade, sammanfattar Markus.

Hur blev det med kalaset?

- Det blev nedstämt. Jag var gråtfärdig, mamma tyckte synd om mig.

Efteråt visade det sig – inte helt förvånande – att kvittot var falskt, personnumret på kvittot var påhittat och att IMEI-numret på telefonen var ett annat än det som stod på kartongen. Telefonnumret som "Hasse" använde var oregistrerat och hade slutat fungera.

Vad har du lärt dig på den här historien?

- Om du köper en mobil eller surfplatta privat, betala aldrig kontant utan med kort eller swish, så syns det vart pengarna tar vägen. Och kolla numret på direkt på enheten.

ANNONS

Markus (som är ett fingerat namn) har polisanmält bluffen. I förra veckan fick han ett sms från polisen som berättade vem som har hand om fallet, sedan har han inte hört något.

Ditte Westin, kommissarie vid polisens nationella bedrägericentrum, säger att metoden är välkänd.

- O ja, det pågår hela tiden. Vi har varit ute och varnat för den på Facebook. Vår rekommendation är att inte köpa nya telefoner privat. Om du ändå gör det, öppna förpackningen på plats och kontrollera produkten. Ifall säljaren inte går med på det tycker jag att du ska avbryta köpet.

- Man bör också begära legitimation av säljaren, tillägger Westin

Har Markus någon chans att få tillbaka sina pengar?

- Nej, det tror jag inte. Även om man får en fällande dom blir det svårt.

Magnus Lindegren, ansvarig för polisens bedrägeriutredningar i Storgöteborg, gör ungefär samma bedömning.

- Ärendet kommer att utredas enligt de rutiner vi har. Men även om vi får tag på rätt person kan det vara svårt att hitta pengarna.

Likadana bluffar rapporteras från många håll. Mobilköpare i bland annat Jönköping, Örebro, Kalmar, Varberg, Ängelholm och Eskilstuna har blivit lurade efter att ha svarat på Blocket-annonser. I Kalmar hade bedragaren samma signalement som den person Markus träffade: en blond kvinna i 25-30-årsåldern. I andra fall har skojaren varit en man.

ANNONS

De poliser vi talat med känner inte till något fall där någon dömts för denna typ av brott. I Jönköping sitter dock en man häktad misstänkt för 14 fall av Iphone-bedrägerier på flera orter i Sydsverige.

- Det verkar vara ett nationellt fenomen. Det kan vara samma personer som åker runt men det kan också vara så att någon köpt in ett parti falska Iphone 6 och distribuerar dem till olika ställen, säger Ann Saxerud vid polisen i Värmland, som just nu utreder mobilbluffar i Kristinehamn.

Var telefonerna kommer från är inte utrett, men det är känt att det finns fabriker i Kina som tillverkar falska Iphone. För en dryg månad sedan stängde polisen i Peking en sådan fabrik och beslagtog kopior för cirka 165 miljoner kronor, enligt TT.

Fakta: Så har nätbluffarna ökat

Det finns ingen statistik specifikt över Iphonebedrägerier. Generellt har nätbedrägerierna ökat på senare år, under perioden 2011-2014 steg de med 104 procent i Västra Götaland och med 83 procent i Halland.

Internetbedrägerier i Västra Götalands län

20112 251

2012 3 317

2013 4 413

20144 607

Internetbedrägerier i Hallands län

2011321

2012 584

2013 579

2014587

Källa: Brå

Se ditt IMEI-nummer

ANNONS

Tryck *#06# på telefonen. På Iphone hittar du det också under Inställningar > Allmänt > Om > IMEI.

Om din telefon blir stulen kan operatören spärra den med hjälp av numret.

ANNONS