Sara Pedersen och Kazandra Angrell väljer bort krediten som betalningsalternativ.
Sara Pedersen och Kazandra Angrell väljer bort krediten som betalningsalternativ. Bild: Jonas Lindstedt

Inkassochef varnar: Julhandeln kan bli en skuldfälla

Julhandeln riskerar för många att bli en skuldfälla, varnar stora inkassobolag som räknar med en kraftig ökning av ärenden till våren.
– Unga är en speciellt stor riskgrupp, säger Alektums inkassochef Anders Svensson.

ANNONS
|

Julen medför för de allra flesta hushållen ökade utgifter när klappar, mat och resor ska inhandlas. Men när julbestyren har lagt sig och räkningarna ska betalas ser inkassobolagen hur antalet ärenden stiger.

I mars spår Alektum att antalet inkassouppdrag stiger med 25–30 procent jämfört med under årets övriga månader.

Yngre i riskzonen

Den ålderskategori där obetalda fakturor ökar mest är bland unga mellan 18 och 25 år, säger inkassochefen Svensson.

– För den här gruppen rör det sig om 20 000 fler uppdrag i mars.

Skälet till varför fler får problem med att betala julhandelns inköp, och som sedan hamnar på inkassobolagens bord, beror främst på förändrade köpvanor och betalningsbeteenden.

ANNONS

– Riskerna för att bli skuldsatt kring jul har definitivt ökat. Vi översköljs av erbjudanden och att betala på kredit har blivit mer lättillgängligt, säger Kronofogdens kommunikatör Tina Häggmark.

"Konsumtionsmånad av stora mått"

Det är inte enbart Alektum som ser en kraftig uppgång i antalet inkassoärenden efter jul. Företaget Lowell, tidigare Lindorff ser vanligtvis redan under januari en tjugoprocentig ökning i antalet ärenden.

– Hela december har blivit en konsumtionsmånad av stora mått, säger Erika Rönnquist Hoh, vd på Lowell Sverige.

Huvudförklaringen till varför fler väljer att handla på kredit är att betalningsalternativen blivit fler i och med e-handelns intåg. Enligt en undersökning som Demoskop har tagit fram på uppdrag av Lowell väljer 30 procent av svenskarna mellan 18 och 34 år faktura som betalningsmedel. I den gruppen uppger var femte person sig ha svårt att betala då räkningen landar i brevlådan.

– Unga människor utsätts för en väldigt stor påverkan och högt tryck att konsumera i dagens digitala landskap. Att handla mot faktura eller på kredit är en naturlig del av ett modernt samhälle, men gör man det för att man inte har tillräckliga marginaler att betala när räkningen kommer kan det väldigt snabbt skapa långsiktiga ekonomiska problem, säger Rönnquist Hoh.

ANNONS

Attitydskillnader

En annan aspekt till varför unga i större utsträckning riskerar att få problem med kreditköpen beror på en attitydförändring kring att skuldsätta sig, säger Alektums inkassochef Anders Svensson. Enligt honom har de yngre generationerna en mer lättsam inställning till att låna jämfört med äldre.

– Så länge man kan betala tillbaka är lån och krediter inget att oroa sig för. Problemet är att allt för många inte har förmåga att göra det.

På grund av de många steg som måste till innan Kronofogden kopplas in, vilket skapar en eftersläpning i statistiken, kan inte myndigheten direkt se att december och julhandeln i sig innebär högre skulder. Men att onlineshoppingens intåg har gett myndigheten mer att göra är tydligt, enligt Tina Häggmark.

– För helåret har skulderna kopplat till näthandeln ökat hos oss.

För att komma till rätta med problematiken måste överskuldsättningen som uppstår i och med storhelgerna i december ta större plats i den offentliga diskussionen, anser Lowells Erika Rönnquist Hoh.

– Vi måste få folk att våga prata om det här så att människor inte köper julklappar på kredit för att hålla uppe en fasad. Vidare bör alla fundera på vilka tillgångar man har, istället för att köpa presenter på kredit.

ANNONS

Demoskops undersökning genomfördes i november 2018 och baserar sig på 1500 intervjuer inom ramen för en slumpmässigt rekryterad internetpanel.

Bild: Jonas Lindstedt

Annika Rasmusson, 53

grade crossed

GP: Har du köpt någon julklapp på kredit i år?


– Nej, inte den här julen. Jag brukar vilja betala för klapparna med en gång, säger Annika Rasmusson, städare och mathanterare för Göteborgs stad.

Bild: Jonas Lindstedt

Sara Pedersen, 22 och Kazandra Angrell, 22

grade crossed

GP: Har ni köpt någon julklapp på kredit i år?


- Nej, varför skulle jag göra det? Jag ser inget behov av att ta lån för att handla, säger truckföraren Kazandra som hittills lagt 5000 kronor på presenter till familjen.


- Jag tycker det känns dumt att betala på kredit, och en onödig vana att skaffa sig, säger kollegan Sara.

Bild: Jonas Lindstedt

Patrik Emanuelsson, 20

grade crossed

GP: Har du köpt någon julklapp på kredit i år?


- Nej, eftersom jag är en Chalmersstudent och därför bara arbetar extra vet jag inte alltid hur stor min inkomst kommer vara och då känns det onödigt att betala på kredit, säger göteborgaren Patrik Emanuelsson.

Bild: Jonas Lindstedt

Andreas Nordqvist, 43 och Anna Örnberg, 39

grade crossed

GP: Har ni köpt någon julklapp på kredit i år?


- Nej, det känns dumt att skuldsätta sig det första man gör, man får handla för sina tillgångar istället, säger maskören Anna Örnberg.

Hennes partner, 3d-grafikern Andreas Nordqvist håller med och fyller i:


- Nej, vi är ordentliga människor. Det farliga är att det är så så smidigt att betala med faktura. Det är den stora fällan.


Bild: Jonas Lindstedt

Mats Hugosson, 45

grade crossed

GP: Har du köpt någon julklapp på kredit i år?


Nej, jag gillar inte kredit, jag vill betala det direkt istället för att hamna i en skuldsituation. Har jag inte råd att köpa det kontant har jag inte råd att köpa det alls, säger egenföretagaren Mats Hugosson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS