Stigande inflation stärker kronan.
Stigande inflation stärker kronan.

Inflationssiffror stärker tro på räntehöjning

Inflationen stiger och kronan hänger på. Kraftigt fallande bostadspriser är det enda som kan stoppa Riksbanken från en första höjning av räntan i sommar, enligt ekonomer.

ANNONS
|

- En liten nedgång på huspriserna som vi ser nu i storstadsområdena, tror vi inte kommer att avhålla Riksbanken från att höja räntan. Det skulle krävas ett betydligt större prisfall än vad vi ser idag, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i november 2,0 procent, jämfört med 1,8 procent i oktober, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) nya siffror.

ANNONS

Stärkt krona

Som en effekt stärktes kronan 6–7 öre mot euron och föll därmed under tiokronorsgränsen igen, närmare bestämt 9:95.

- Kronan blir lite starkare. Men den här svaga kronan kan de närmaste månaderna bidra lite till inflationen, säger Breman.

Det som framförallt bidrog till de högre inflationssiffrorna för november var högre energipriser.

- Det är delvis tillfälligt och de kan falla tillbaka lite i början på nästa år. Men det är en inflation som nu ligger på 2 procent och i linje med målet, säger Breman.

Pressar ned långa räntorna

Förutom en höjd sannolikhet för att en räntehöjning verkligen kommer under året tror också Swedbank att Riksbanken upphör med obligationsköpen som syftar till att pressa ned de långa räntorna.

- Vi tror att Riksbanken avslutar obligationsköpen vid årsskiftet, säger Anna Breman, och tillägger att det beskedet bedöms komma redan den 20 december när Riksbanken presenterar nästa räntebeslut.

ANNONS
TT

Fakta: Inflationen i november

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i november 2,0 procent, jämfört med 1,8 procent i oktober, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) nya siffror.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i november till 1,9 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före. Månadsförändringen var 0,2 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

ANNONS