Industrin får bekänna färg

ANNONS
|

I veckan börjar det rassla in halvårsrapporter från alla storbankerna, de flesta stora verkstadsbolag samt jättarna inom telekom, läkemedel, skogsnäring och gruvbolag. Nu ska verksamheten och resultatet under de senaste tre månaderna redovisas och frågor som är viktiga för utvecklingen på Sveriges ekonomi besvaras.

Förra kvartalet blev överlag förvånansvärt sämre än väntat, menar oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist. Nu tror han att storbolagen kommer leverera rapporter som innebär att det är ungefär oförändrat jämfört med andra kvartalet förra året.

– Bolagen hade en utveckling under första kvartalet som var så mycket sämre än vad jag tyckte att den makroekonomiska situationen indikerade, så det känns väldigt svårt att förutse nu. Det finns uppenbart en del osäkerheter som jag inte lyckas fånga upp.

ANNONS

Minskad tillväxt i Kina, oro för minskade stimulanser i USA och de olösta problemen i Sydeuropa är exempel på osäkerheter som påverkar, menar Günther Mårder, sparekonom på Nordnet bank och före detta vd för aktiespararna.

– Framför allt Kina påverkar i hög utsträckning världstillväxten och är avgörande för våra svenska exportbolag, inte minst industrin. Där är förväntningarna mer dämpade än de var vid förra kvartalet.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, är försiktigt positiv inför andra kvartalet.

– Nu bör det generellt vara lite bättre siffror än för första kvartalet. Fjärde kvartalet förra året och första i år var troligen botten på konjunkturen för de cykliska bolagen. Nu bör vi få se lite bättre, eller lite mindre dåliga, resultat.

När det gäller den för svensk ekonomi så viktiga verkstadsindustrin ser han hoppfulla tendenser inför nästa veckas rapportflod.

– För lastvagnsföretagen som Volvo och Scania så var orderingången faktiskt överraskande bra förra kvartalet. Det ska ju rimligtvis resultera i att man har större produktion och leveranser för det här kvartalet. Det blir spännande att se vilken effekt det får.

Orderingången och försäljningen är det som allas blickar kommer vara riktade mot – där är de tre experterna överens.

– Sedan finanskrisen har storbolagen generellt varit duktiga på att öka sin lönsamhet, men försäljningen är inte uppe på några rekordnivåer. Det finns en oro för många av bolagen att orderingången kommer vara på en fortsatt låg nivå. Men de som kan överraska på det området får säkert se sina aktiekurser stiga rätt kraftigt, säger Günther Mårder.

ANNONS

När det gäller banksektorn så tror han att den kommer tuffa på ungefär som hittills, men får svårt att överraska när det gäller tillväxt. Finansanalytikern Peter Malmqvist är inne på samma spår.

– Bankerna utvecklas bra, men det har de gjort under en längre tid. De kan nog komma att få det lite tuffare nu.

ANNONS