Ica visar korten. Arkivbild.
Ica visar korten. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Ica-gruppen lyftes av coronakris

Coronapandemin gav Ica-gruppen ett rejält intäktslyft för första kvartalet. Butiker på landsorten kan dock bli sommarens stora förlorare om reserekommendationerna ligger fast.

ANNONS

Bland få vinnare på coronapandemin finns detaljhandeln, och Ica-gruppen tillhör den kategorin. Intäkterna ökade med åtta procent till drygt 30 miljarder kronor samtidigt som bolaget redovisar en vinst före skatt på 1,183 miljarder kronor. På aktiemarknaden togs dock rapporten emot negativt och efter en halvtimmes handel hade aktien fallit drygt två procent.

– Absolut att det här är ett starkt kvartal för Ica-gruppen. Vi förbättrar resultatet med totalt 185 miljoner och ungefär 50 miljoner kronor kommer genom coronapandemin och då framförallt bunkringseffekten, men även det underliggande resultatet vid sidan av corona är väldigt starkt, säger Per Strömberg, vd för Ica-gruppen.

ANNONS

Stora satsningar

E-handeln där Ica-gruppen under senare gjort stora satsningar, bland annat i storstadsområden som Göteborg och Stockholm, fick ett tydligt lyft, vilket Per Strömberg tror kan bestå även efter att pandemin lagt sig.

– Det är många nya grupper som börjat e-handla, vi har en äldre generation kopplat till riskgrupper som börjat handla på nätet och i mars såg vi bland annat en stark utveckling för Apoteket Hjärtat. Många kommer att fortsätta att handla så här även efter restriktionerna släpper.

TT: Vad betyder det här för era framtida e-handelssatsningar?

– Vi har sedan lång tid investerat väldigt mycket inom e-handeln och om något kommer vi att accelerera det ytterligare, så absolut kommer det här betyda att vi satsar ytterligare på den här fronten.

Rädsla bidrog till bunkring

Rädsla bland konsumenter när butikshyllorna började gapa tomma gjorde dock att man under en period hamstrade varor och pappersprodukter men precis som mjukpapperstillverkaren Essity tidigare gjort, varnar nu Per Strömberg för en bunkringseffekt under andra kvartalet.

– De produkter du har köpt, oavsett om det är apoteksvaror eller mat, ska konsumeras. Du får en omvänd bunkringseffekt nu under april och maj. Sedan är det inte bara bunkring som påverkat utan exempelvis är det flera människor som jobbar hemma och då äter man också fler måltider i hemmet.

ANNONS

Samtidigt upplever man en kraftig försäljningsminskning i butiker kopplade till shoppingcentrum liksom nära gränsen till Norge respektive Finland.

– Det är ett mönster vi sett. Vid bunkringen åkte man till större butiker och när den vågen lagt sig så är kundernas prioritet att handla på hemmaplan och man vill inte åka onödigt långt.

Tufft på landet

Ica-gruppen är samtidigt representerat över hela landet och även på mindre orter som är beroende av turism under sommarmånaderna.

TT: Hur bekymrad är du att vi får en sommar där man rekommenderas att inte resa runt i landet?

– Skulle de här restriktionerna hålla i sig, då blir det ett tufft slag för butikerna ute på landet. Jag tror dock på goda grunder att sköter vi oss som befolkning och respekterar social distansering öppnar man upp Sverige till sommaren igen.

Tobias Österberg/TT

ANNONS