"I början av en väldigt spännande utveckling"

ANNONS
|

Göteborgs Universitets holdingbolag har fått i uppdrag att främja miljöteknikidéer, vad går projektet ut på?

- Staten vill se fler miljöteknikinnovationer komma ut på marknaden, och snabbare. Därför satsar man extra pengar på det och det här projektet är en del i satsningen. Uppdraget är att jobba närmare industrin för att hitta och verifiera idéer som skapas där. Det kan handla om allt ifrån energilösningar till nya processer inom kemi eller idéer för återvinning av material.

Varför behövs det här projektet?

- Vi arbetar med allt ifrån småföretag till de riktigt stora som SCA, SKF och Akzo Nobel. I de företagen produceras massor av idéer hela tiden. Men i så stora företag är det ofta så att man bara tar hand om de idéer som tydligt passar in i kärnverksamheten. Ligger en idé lite utanför finns det inte så bra strukturer för att plocka upp dem. Där kan vi komma in och verifiera idén, och kanske knyta den till några av universitetets forskare som kan utveckla den vidare. När vi gjort en utvärdering av idén kan GU Holding bestämma sig för att investera i den.

ANNONS

Är det svårt att få tag i kapital för den här typen av idéer?

- Det pratas mycket om riskkapital, och det finns det naturligtvis en del av i Sverige. Men det finns inte för de bolag vi pratar om här, de är hänvisade till de mjuka pengar som inkubatorer och statliga aktörer står för. Det som kallas riskkapital kommer in i ett mycket senare skede,när risken egentligen inte är så stor längre. Visst är det alltid en risk att investera, men i den här tidiga fasen är den väldigt mycket större.

Hur tänker ni kring den risken när ni investerar?

- Det ligger i sakens natur att det är riskfyllt. I regel så tjänar vi inte så mycket pengar eftersom vi oftast säljer vår ägarandel när bolagen börjar klara sig själva. Men några av våra investeringar har gett en rejäl uppsida. I den här fasen får man räkna med att det är kanske högst ett av tio företag som blir riktigt lönsamma på sikt.

För några år sedan var det väldigt mycket hajp kring att miljöteknik kunde rädda både jobben och planeten. Hur gör man för att inte ryckas med i det?

- Det är fortfarande rätt mycket hajp kring det här, och nu ser man ett bredare spektrum av innovationer. Den här satsningen har vaskat fram massor av spännande idéer som jag tror att GU Holding kommer att investera i. Många av dem har mycket av det som krävs för att bli lyckosamma företag. Jag tycker nog att hajpen till stor del är välförtjänt.

ANNONS

Varför tar det sådan tid att få ut idéer på marknaden?

- Miljöteknik kräver ofta en hel del testning som kan vara ganska dyr och komplicerad. Man hör ju ibland om folk som utvecklar en app över en kväll och säljer den för stora pengar. Så går det inte till här. Det är svårt att utveckla så särskilt mycket snabbare även om man har pengar, för man måste ändå göra saker i en viss ordning och se till att tekniken håller. Sedan så gäller ju Murphys lag i alla utvecklingsarbeten. Det händer alltid oförutsedda saker.

Vad har projektet gett för resultat hittills?

- Vi har satt upp som krav att utvärdera minst 30 idéer från industrin under det år som projektet ska pågå. Målet vid projektets slut är att vi ska ha fått in minst tio nya bolag med miljöteknikinriktning hos projektets inkubatorer som förutom GU Holding är Chalmers Innovation och Encubator.

Om det blir tio nya företag, hur många av dem finns kvar och har anställda om tio år?

- Haha, det är farligt att uttala sig om. Har jag fel så får jag väl äta upp det rejält sedan. Vi blir hela tiden bättre på att utvärdera affärsideér, och jag tror att det är lättare att lyckas med miljöteknikföretag jämfört med till exempel life science. Men just nu är det svårt att veta vilken typ av idé som slår igenom. Titta bara på energifrågan till exempel. Vindkraftverk hemma på tomten, solcellpaneler på taket...vem vet vad som kommer bli den populära energilösningen i framtiden? Över hela världen utvärderas en mängd olika teknologier. Vi är bara precis i början av en väldigt spännande utveckling.

ANNONS

Gör: Ansvarig för ett projekt som ska främja miljöteknikidéer på uppdrag av statliga Almi. Affärsutvecklare och investeringsansvarig på GU Holding.

Bakgrund: Utbildad fiskeribiolog. Var med och startade företaget Farmotion utvecklar offshorebaserade fiskodlingsanläggningar.

ANNONS