Är det detta som bostadsmarknaden behöver? Förslagen får skarp kritik, och är otillräckliga, tycker
Är det detta som bostadsmarknaden behöver? Förslagen får skarp kritik, och är otillräckliga, tycker

Hyresgästföreningen: Lovar att det blir fajt

Bostadsförslagen i överenskommelsen mellan S, MP, C och L sågas rejält. Hyresgästföreningen tänker slåss mot höjda nyproduktionshyror, och Mäklarsamfundet tycker att förslagen är att trampa rejält i klaveret.

ANNONS
|

Är det borttagen uppskovsränta, fri hyressättning på nya bostäder och förenklade planprocesser som ska lösa krisen på bostadsmarknaden? Då kommer man inte långt, enligt intresseorganisationerna.

- De här förslagen löser inte problemen på bostadsmarknaden. Vi har redan höga hyror i nya hyresrätter, och detta innebär ytterligare höjningar, säger Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Stämmer inte med verkligheten

Hon tycker att politiken inte stämmer med verkligheten - de här förslagen har ingen lösning på det som verkligen borde bekymra politikerna, tycker hon.

ANNONS

- Unga kan ju inte efterfråga nya hyresbostäder, inte heller de som separerar.

Hon ser den friare hyressättningen på nya hyresrätter som ett sätt att förändra maktbalansen mellan fastighetsägarna och hyresgästerna. Till det sämre, som hon ser det.

Slåss för hyresgästerna

- Det här drabbar framtidens hyresgäster. Det folk ropar efter är bostäder till vettiga priser, inte detta. Jag lovar att det blir fajt om det här. Vi ska slåss för hyresgästerna både i dag och i morgon, säger Marie Linder.

Joakim Lusensky, analys och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, är inte heller nådig i sin kritik.

- Det är inte räntan på uppskovet av reavinstskatt som är den stora frågan, utan själva skatten. Om vill ha rörlighet på bostadsmarknaden så är det reavinstsskatten man ska ta bort, inte bara räntan.

ANNONS

Löser inte de stora problemen

Han saknar helt åtgärder för det som han ser som de stora problemen på bostadsmarknaden – hur unga ska ta sig in och få bostad, och hur äldre ska kunna flytta från sina för stora hus.

- Den stora frågan är om det är detta som ska ersätta de stora reformerna som krävs. Då har man trampat rejält i klaveret. Det behövs breda blocköverskridande uppgörelser för att komma till rätta med problemen, säger Joakim Lusensky.

Håkan Larsson, bondeekonom på Villaägarna, är inne på samma linje.

- Det här är inte att ta bort det som kallas flyttskatt, det är bara räntan på uppskovet som nu ska bort, säger Håkan Larsson.

Visst, kanske det kan gynna rörligheten något, i alla fall på marginalen, tror han.

- Men äldre måste ha någonstans att flytta också för att flyttkedjorna ska sättas igång.

ANNONS

Han ser också en fara i att det bara "bidde en vanttumme" av de stora bostadspolitiska överenskommelserna som krävs.

Kan komma mer

- Vi är oroliga för att det kan komma fler förslag, om fastighetsskatt till exempel. Det här är bara sockret i överenskommelsen, säger Håkan Larsson.

Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, är dock lite försiktigt positiv.

- Jag tror att det kanske kan öka rörligheten. Men då man ställer grupper mot varandra så är det inte de som bott länge i lågt belånade bostäder som det är mest synd om på bostadsmarknaden. Det är de unga. Men detta kanske får igång flyttkedjorna, säger hon.

Men förenklingar av planprocessen är bra, tycker hon.

- Det är jätteviktigt. Det minskar risken för dem som ska köpa nytt på marknaden, säger Claudia Wörman.

ANNONS
TT

Fakta: Slopad ränta och friare hyror

Överenskommelsen innehåller några förslag som rör bostadsmarknaden. Syftet är att öka antalet bostäder, och öka rörligheten på marknaden.

Hyresmodellen för nyproduktion förändras, så att hyressättningen blir fri.

Det förslaget benämner som slopad "flyttskatt" är inte det som annars brukar avses. Här menar S, MP, C och L räntan på uppskov med reavinstskatten, men annars brukar själva reavinstskatten kallas för flyttskatt. Det finns dock inte med i förslaget att reavinstskatten ska slopas, bara själva räntan på uppskovet.

Reglerna för planprocessen ska förenklas, så att byggen går snabbare.

Investeringsstöd för hyresrätter görs om, och riktas mot hyresrätter i hela landet.

Byggandet ska bli klimatsmartare, genom fler byggen i trä, och byggnader ska klimatdeklareras.

Källa: Den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L

ANNONS