Hoppet lever för Cityvarvet

ANNONS
|

För två veckor sedan gav likvidatorn för Damen Shiprepair Götaverken upp hoppet om fortsatt varvsverksamhet och har börjatsälja varvet bit för bit. Han har redan fått in bud på varvsdockorna.

Redan då var beskedet från Göteborgs stad att man till varje pris ville ha fortsatt varvsverksamhet i centrala Göteborg.

Nu kommer ett mer konkret hopp från Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling AB.

- Det som har hänt är att nu har vi direktkontakt med intressenter. En riktigt, riktigt, riktigt aktiv intressent. Och en som eventuellt kan vara intressent. Vi sitter mitt i de diskussionerna, säger Lena Andersson.

ANNONS

Likvidatorn Morgan Hallén har tidigare, sedan i april, hanterat alla kontakter med intressenter. Han kom i augusti fram till att inget företag var intresserat av att ta över varvet, framförallt på grund av oro för hårda och skärpta miljökrav då varvet ligger mitt i centrum, nära bostäder.

Har kommunen något nytt att erbjuda som inte likvidatorn kunnat förmedla?

- Det som är skillnad är att vi inte hade direktkontakt förut. Nu får vi rak information. Men vi dealar inte. Det är samma raka besked som det har varit hela tiden. Vi bekräftar bara vad vi kan erbjuda i hyresavtalet, säger Lena Andersson.

Enligt Lena Andersson kan kommunen nu bättre diskutera vad miljötillståndet innebär och om de och intressenten läser det på samma sätt.

- Vi står också och säger hur staden ser på varvet och varvets framtida möjligheter.

Likvidatorn har tidigare beskrivit att intressenterna inte trodde på honom när han beskrev stadens månande om central varvsverksamhet.

- Nu har vi en intressent som är i kontakt med Damen och den intressenten är i full gång med det här. Det sker inte förhandlingar med oss. Man pratar med oss om vad det innebär att ha ett hyreskontrakt för detta område. Men förhandlingen görs mellan intressenten och Damen Shiprepair.

ANNONS

I fredags eftermiddag hade Lena Andersson ett nytt möte med intressenten.

- Jag har gott hopp om att det här relativt snart har en lösning. Jag har ingen annan information än att det ska vara så.

Lena Andersson berättar inte vilka intressenterna är, men unionens klubbordförande Jan Hermansson berättar för GP att det finns anställda, nu uppsagda, som försöker hitta en lösning för att driva varvsverksamheten vidare.

- Men det är ett sånt läge nu att vi inte vill säga mer än så, för att inte äventyra något. Kom tillbaka om en vecka, säger Jan Andersson.

ANNONS