Deklarera på nätet, via dator eller smartphone. Arkivbild.
Deklarera på nätet, via dator eller smartphone. Arkivbild.

Har du koll på deklarationen?

Den 2 maj, dagen då din inkomstdeklaration senast ska vara Skatteverket tillhanda, närmar sig med stormsteg. Men glöm inte – för den som deklarerar elektroniskt kommer återbäringen snabbare.

ANNONS
|

Redan den 20 mars kunde den som vill deklarera i Skatteverkets app och på sajten sätta igång, och drygt en vecka därefter gick det bra att lämna in – såvida inga ändringar gjorts.

Men för den som tänker göra avdrag finns ännu tid även om klockan tickar. Den 2 maj är datumet som gäller – då vill Skatteverket senast ha in din redovisning.

För den som vill ha pengar tillbaka redan i början av sommaren så är det deklaration på elektronisk väg – via sms, app, telefonsamtal eller på nätet – som gäller. Den som deklarerar på papper får däremot vänta på slutskattebesked och eventuell utbetalning till den 7-8 augusti.

ANNONS

Alla får inte tillbaka pengar och en del kanske kommer behöva betala tillbaka till staten i stället. Den exakta summan kommer att framgå av slutskattebeskedet, men var beredd på att hosta upp skulden redan nu i höst. Den som får sitt slutskattebesked i augusti betalar i november, får du veta i september är det återbetalning i december som gäller.

Den som får slutskattebesked i december har ända till mars månad nästa år på sig att betala.

TT

Fakta: Viktiga datum

2 maj: Din inkomstdeklaration för inkomståret 2017 ska finnas hos Skatteverket.

6 juni: Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäring till den som anmält konto och har deklarerat genom att sms:a, ringa, eller via Skatteverkets app eller e-tjänst.

8 augusti: Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäring 7-8 augusti till den som inte har anmält konto eller har deklarerat på papper.

12 november: Den som fick slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska ha gjort det så att Skatteverket har pengarna senast detta datum.

12 december: Den som fick slutskattebesked i september och hade skatt att betala ska ha gjort det så att Skatteverket har pengarna senast detta datum.

12 mars 2019: Den som fick slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska ha gjort det så att Skatteverket har pengarna senast detta datum.

Källa. Skatteverket

ANNONS