Hans sårförband har blivit en miljardsuccé

ANNONS
|

Hur kom du på idén?

- När jag anställdes på Mölnlycke Health Care 1983 kom jag till en fantastiskt kreativ miljö – hur kreativ förstod jag faktiskt inte då. Sårvård var en helt ny sektor för mig och vi uppmanades att vara ute hos kund så mycket som möjligt. Jag var ute en dag i veckan och uppmanades av mina kollegor att göra en lista på viktiga kundproblem. Vad jag såg? Patienter som grät av smärta när deras sår skulle läggas om. Det kan vara bra att komma utifrån, det här var inte vardag för mig. Sjukvårdspersonalen såg inte problemet utan hade mer inställningen att har man sår så gör det ont. Jag satte problemet högt upp på min lista.

ANNONS

Men så kom en massa annat emellan.

Men du släppte inte problemet?

- André som var labbkemist skulle gå i pension några år senare och jag hjälpte till att gå igenom hans material. Han tog fram en burk med kladdig massa – som slajm – som han fått många år tidigare från en kemiförsäljare. Då kom jag på att jag faktiskt letat efter ett material som är självhäftande men lossnar relativt lätt. Jag fick provet och började tillverka prototyper. Då hade vi inte ens ett eget labb.

Hur löste ni det?

- Jag fick jobba hemma i köket. Sedan kom jag överens med en man på fastighetsavdelningen som hade pengar över i sin budget. Så vi hyrde en arbetarbod som vi ställde längst bort vid vattenfallet i Mölnlycke där det inte syntes. Där höll jag till med mina prototyper. Ganska snart började vi impregnera nät med de här materialen. Sedan sökte vi patent och hade en fantastiskt tur.

Hur då?

- Det visade sig att bara några månader senare sökte en konkurrent patent på nästan exakt samma idé. De använde också ett nät och silikon-gel. Det här uppdagades 1,5 år senare och det hade varit väldigt snopet om vi väntat lite till med att söka.

ANNONS

Var det svårt att övertyga ledningen att satsa på produkten?

- Nej det var inte så svårt. Men från början var det en enskild produkt. Det tog tre, fyra år att övertyga företaget att tekniken hade potential att bli en hel produktplattform. Företagsledningar har en sund skepsis mot nya idéer och det gäller att lyckas motivera dem.

Handlar innovationer mycket om tur?

- Ja. Men tur är en faktor som är lätt att påverka själv. Ger man sig ut och letar, är öppen, nyfiken och gör massor av experiment kommer man förr eller senare att ha tur. Kreativt arbete handlar om att göra turen så sannolik som möjligt. Jag försöker alltid att uppmuntra till att gå ut på labbet och testa.

Skulle du kunna sätta upp en bod vid Säveån (nu ligger Mölnlycke Health Care i Gamlestaden) idag?

- Nej, kanske inte. När jag började var vi bara två personer som jobbade med utveckling av sårvårdsprodukter. Att vi vuxit har gett oss styrka, de idéer vi satsar på blir verkligen av. Men det är alltid en utmaning när ett företag växer att behålla det innovativa och motverka tröghet. Idag har vi en konceptutvecklingsgrupp inom företaget som har en stor frihet men också krav på sig att komma med nya idéer som är nyskapande och annorlunda.

ANNONS

Vad är din roll idag?

- Jag jobbar med konceptutveckling och arbetar mycket med hur vi ska få till en bra innovationsmiljö. Jag försöker hela tiden skapa en känsla av öppenhet och frihet. Är miljön rätt kommer innovationerna till slut. Idag är myndighetskraven tuffare och det krävs mer och mer dokumentation. Inom forskning och utveckling måste vi kämpa för att inte fastna i administration. Det finns otroligt kreativa människor som sprutar ur sig idéer men som är jättedåliga på att administrera. Då måste vi vara flexibla och kanske låta någon annan hjälpa dem med dokumentationen.

Vilka produkter tror du har potential i framtiden?

- Prevention av trycksår är ett stort och viktigt område. Infektioner är ett annat potentiellt jättestort problem om det blir mer och mer multiresistenta bakterier.

Tomas Fabo

Gör: Concept development manager på Mölnlycke Health Care

Ålder: 62 år

Kom till Sverige under Ungernkrisen 56.

Familj: Hustru, fyra barn som har fått ställa upp på massor av plåstertester.

Gör på fritiden: Är i sommarstugan som ligger vid gränsen Österrike/ Ungern. Spelar golf, påtar i trädgården, är med barnbarnen.

ANNONS

ANNONS