Hamnfyran: Inga planer på nya stridsåtgärder

I natt avslutas Hamnfyrans blockader och APM Terminals lockout av hamnarbetarna. Men containerhamnen fortsätter vara stängd på nätterna. - Vi kommer inte att ha verksamhet under nattetid eftersom våra volymer minskat kraftigt det senaste året, meddelar Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals.

ANNONS
|

Den senaste månaden har containerhamnen i Göteborg varit helt stängd mellan 16 och 07påvardagar. APM Terminals, som driver terminalen, utlystei maj en så kalladspegellockout, som hindrar hamnarbetarna att jobba under, och få lön för,de tiderna. Det är arbetsgivarens svar på den övertidsblockad och nyanställningsstopp som Hamnfyran tidigare utlyst. Vid midnatt mot lördagengår både blockaderna och lockouten ut.

LÄS MER: Hamnkonflikten på två minuter

Datorsystemen utslagna

"Fr.o.m. 1/7 återgår verksamheten till ett två-skift för att kunna ge så god service som möjligt till direktanlöp efter bedömd efterfrågan i nuläget. Vi kommer inte att ha verksamhet under nattetid eftersom våra volymer minskat kraftigt det senaste året" skriver Annika Hilmersson till GP.

ANNONS

Alla APM Terminals datorsystem är också fortfarande nere, efter den omfattande cyberattacken mot moderbolagetA P Møller-Mærsk. På fredagsmorgonen sköttes verksamheten på terminalen fortfarande manuellt.

LÄS MER: Så drabbar cyberattacken Göteborgs Hamn

Samtidigt fortsätter den långa och bittra konflikten mellan APM Terminals och Hamnfyran.

- Vi sitter i samtal med medlarna, nästa möte är på tisdag, sägerAnders Möller, vice ordförande i Hamnfyran.

Inga beslut om nya stridsåtgärder

Fackförbundet planerar dock inga nya stridsåtgärder i nuläget.

- Det är inget som är planerat i dagsläget, vi har inte tagit några beslut om nya åtgärder, säger Anders Möller.

Den 20:ejuni varslade APM Terminals 160 anställda om uppsägning, med hänvisning till arbetsbrist som ska ha uppkommit i spåren av konflikten med Hamnfyran. Nupågår övertalighetsförhandlingar, som APM Terminals"hoppas kan avslutas skyndsamt"

På torsdagseftermiddagen hölls också, på Drottningtorget, en manifestation till stöd för de varslade hamnarbetarna.

– Vi vill sända en signal till hamnarbetarna att vi står bakom deras krav. Vi vet inte exakt hur många som kan tänkas komma, men vi har ett Facebookevent där 700 personer har anmält sitt intresse, sadeJonatan Fahlén, medlem i Stödgruppen för hamnarbetarna, som höll i manifestationen, till GP i veckan.

ANNONS