Parterna har varit i konflikt med varandra under flera år. Här strejk 2016 i Göteborgs containerhamn. Enligt facket handlade konflikten då om bland annat arbetsvillkor och arbetsmiljö. Arkivbild.
Parterna har varit i konflikt med varandra under flera år. Här strejk 2016 i Göteborgs containerhamn. Enligt facket handlade konflikten då om bland annat arbetsvillkor och arbetsmiljö. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Hamnarbetarförbundet varslar om stridsåtgärder

På måndagen varslar Svenska Hamnarbetarförbundet om riksomfattande stridsåtgärder. Göteborg finns inte med i första omgången - som enligt förbundet kan följas av fler.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande på söndagskvällen skriver förbundet att åtgärden har till syfte att uppnå ett rikstäckande kollektivavtal.

"Efter flera möten med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar under hösten 2018 angående att teckna kollektivavtal avslutades förhandlingarna i oenighet den 19:e december", skriver man.

Varslet som bland annat skulle stoppa arbetet i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad kan träda i kraft den 23 januari.

Göteborg finns inte med i varslet - men enligt Hamnarbetarförbundet kan fler orter komma i fråga senare.

På DN Debatt skriver förbundets ordförande Eskil Rönér:

"Vi vill ha ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Ett hängavtal till Transport räcker inte, det är bara en ordfattig papperslapp."

ANNONS

Enligt fackordförande Eskil Rönér har hälften av landets hamnarbetare – de som inte är med i Transportarbetareförbundet – saknat avtal i snart fem decennier.

Nu aktualiseras frågan eftersom arbetsgivarsidan infört en utestängningingspolicy enligt Rönér som innebär att Hamnarbetarförbundets 1 300 medlemmar och företrädare utestängs från all information, alla förhandlingar och all samverkan i hamnarna.

Grunden till den mångåriga konflikten är enligt TT att arbetsgivarna redan har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och vill inte ha två olika avtal för samma arbete.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS