Första investeringen är redan gjord.
Första investeringen är redan gjord. Bild: JENNY INGEMARSSON

Här är Volvos nya tekniksatsning

Volvo Cars har startat en investeringsfond – med syfte att stötta idéer som har potential att förändra bilindustrin. Till exempel kan det handla om artificiell intelligens eller självkörande teknik.
– Den första investeringen är redan gjord. Det är ett företag i Silicon Valley, som inte är namngivet ännu, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars.

ANNONS
|

Tanken är att Volvos nya investeringsfond ska stötta idéer som på sikt kan förändra hela bilindustrin. Men också att de företag som fonden investerar i ska kunna dra nytta av Volvo.

Bland annat menar biltillverkaren att företag kan få bättre möjligheter att "validera sina tekniker" – och helt enkelt få ut dem på marknaden snabbare.

– Exakt hur samarbetena kommer att se ut, det kommer ju att bero på varje företag, säger Christina Zander.

Del av en strategi

Det första bolaget som Volvos fond har investerat i är ett bolag som utvecklar avancerade sensorer, en teknik som är avgörande för genomförandet av helt autonoma bilar.

ANNONS

VD för fonden blir Zaki Fasihuddin, som för närvarande är vice VD för strategiska partnerskap vid Volvo Cars teknikcenter i Silicon Valley. Han menar att den nystartade fonden är en del av en större strategi.

– Vi strävar efter att investera i företag som kan ge oss strategisk tillgång till ny teknik, kapacitet och talang. Genom att stödja lovande unga företag som går i bräschen för den tekniska utvecklingen och förse dem med både kapital och strategiskt värde vill vi stärka vår ledande roll i den tekniska omvandlingen av branschen, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS