En höjd boendekostnad med 2 000 kronor per månad – smärtgränsen för många bolånetagare. Arkivbild,
En höjd boendekostnad med 2 000 kronor per månad – smärtgränsen för många bolånetagare. Arkivbild,

Här är smärtgränsen för en räntehöjning

En höjning av boendekostnaden med 2 000 kronor per månad. Där går smärtgränsen för hälften av alla bolånetagare.

ANNONS
|

Det här anser de som tillfrågats i en undersökning gjord av Ica-banken om hur kunder skulle påverkas om boräntan höjs.

Bara var femte person i undersökningen uppger att man är orolig för en räntehöjning under hösten men 50 procent medger att ökade kostnader med 2000 kronor skulle ha för stor påverkan på deras vardagsekonomi. 5 procent uppger att de inte klarar någon höjning alls medan drygt en av tio, cirka 11 procent, skulle klara en höjning på max 500 kronor i månaden.

"Även om reporäntan inte hamnar på plus redan i höst så kan även en liten höjning få kännbara konsekvenser för svenska bolånetagare. För hushåll med rörligt lån på tre miljoner kronor skulle till exempel nollränta innebära en ökad boendekostnad på nära 900 kronor i månaden efter ränteavdrag", säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nästa räntebesked från Riksbanken lämnas den 6 september men Riksbanken har tidigare signalerat om en höjning först i slutet av året.

Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av Ica-banken. Deltagarfrekvensen var 60 procent.

TT

Dagens reporänta ligger på – 0,5 procent och bankernas rörliga snittbolåneränta på cirka 1,5 procent. Så här stor påverkan skulle en räntehöjning ge vid olika scenarier:

Reporänta på – 0,25 procent/bolåneränta 1,75 procent.

ANNONS