Här är försäkringarna du måste ha - och de du kan strunta i

Hemförsäkring är ett måste – medan enskilda försäkringar för TV:n eller mobiltelefonen kan vara både dyrt och onödigt. – Många har tyvärr inte så bra koll på sina försäkringar, säger Carita Lindborg, jurist och biträdande chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.

ANNONS
|

Död och olyckor, förlorade inkomster, inställda flyg, skadade katter, sjukdomar och tappade ipads – det går i dag att teckna en försäkring mot det allra mesta som kan gå fel i livet. Det är svårare att avgöra vilka du egentligen behöver ha.

– En hemförsäkring ska man absolut ha, det är grundläggande. Då får du en paketförsäkring som innehåller skydd för dina saker, ett ansvarsskydd om du exempelvis skulle bli krävd på skadestånd, ett överfallsskydd om du skulle bli överfallen eller rånad, en reseförsäkring och ett rättsskydd som gör att du bland annat kan få ersättning om du behöver anlita en advokat, säger Carita Lindborg.

ANNONS

Barnförsäkring ett måste

Vid exempelvis en brand eller ett inbrott täcker hemförsäkringen dock bara möbler och prylar som förstörs – för att skydda väggar, tak och golv behöver den som äger sin bostad också ha försäkring som täcker själva bostaden. Om du bor i villa betyder det en villahemsförsäkring, medan den som bor i bostadsrätt rekommenderas teckna en bostadsrättsförsäkring. Om du hyr din bostad behövs dock bara en hemförsäkring.

Att skaffa trafikförsäkring kräver dock inte något långt övervägande - eftersom den är obligatorisk.

– Trafikförsäkringen gäller för förare och passagerare och täcker skador du kan orsaka på fotgängare och cyklister samt andras bilar och egendom. Om du vill ha en försäkring för skador på den egna bilen kan du välja mellan att ha en hel- eller halvförsäkring på bilen, säger Carita Lindborg.

Hon råder också den som har barn, att så snabbt som möjligt skaffa en barnförsäkring.

– Barn är försäkrade genom kommunen, men oftast gäller de försäkringarna bara för olyckor som inträffar under tiden barnen vistas på skola eller förskola. För att barnet ska vara försäkrat mot sjukdomar samt olyckor utanför skoltid behövs en barnförsäkring, säger Carita Lindborg.

Se över försäkringarna en gång om året

Genom en barnförsäkring kan barnet bland annat få ersättning för ärr och "bestående invaliditet" orsakad av sjukdom eller olyckor. Om det går så illa att barnet aldrig kan börja arbeta, kan försäkringen också fylla ut den sjukersättning som samhället står för. Barn har ju inte hunnit jobba ihop en inkomst att basera exempelvis sjukpenning på – och riskerar därför annars att få leva på väldigt lite pengar i framtiden.

ANNONS

LÄS MER: Så får du högst ränta på sparpengarna

– Även om du har tecknat en gravidförsäkring, är det viktigt att du tecknar en barnförsäkring så tidigt som möjligt för att barnet ska få ett bra försäkringsskydd. Gravidförsäkringen övergår inte automatiskt i en barnförsäkring, säger Carita Lindborg.

Om du behöver skaffa försäkringar utöver hemförsäkring, bilförsäkring och barnförsäkring, beror på den egna situationen – om du har husdjur, båt eller fritidshus, hur beroende du är av en eventuell partners inkomst, hur hög lön du har själv och vilka försäkringar du har genom jobbet eller din fackförening.

– Det första steget är att sätta sig ner och undersöka vilka skydd man faktiskt har – så att du varken är under- eller överförsäkrad. På hemsidan ersättningskollen.se kan du bland annat se ungefär hur mycket ersättning du skulle få om du blir sjukskriven eller råkar ut för en arbetsskada. Det är till hjälp för att veta om du har behov av ytterligare försäkringsskydd. Det räcker oftast att du ser över försäkringarna en gång om året – då kan du göra de ändringar som behövs om din livssituation har förändrats, säger Carita Lindborg.

Här är försäkringarna du kan skippa

Nu går vi över till de försäkringar du ofta kan strunta i. De där tilläggsförsäkringarna som säljare av telefoner, tv-apparater och datorer gärna talar sig varma för är till exempel lönsamma – för elektronikkedjorna som säljer dem. Kunden tjänar ofta betydligt mindre på dem. Anledningen är att vi, när vi köper nya saker, redan har skydd mot fel genom konsumentköplagen, garanti och hemförsäkring.

ANNONS

LÄS MER: Här är apparna som hjälper dig få koll påpengarna

– Genom konsumentköplagen kan du reklamera ursprungliga fel i en vara i upp till tre år efter du köpt den. De första sex månaderna är det dessutom upp till butiken att bevisa att felet inte var där när du köpte saken. Hemförsäkringen med allrisk/oturstillägg skyddar ofta alla dina saker från stöld eller skador, medan produktförsäkringarna enbart skyddar produkten de hör till. Det kan därför också bli väldigt dyrt om du ska ha en försäkring för varje sak, säger Carita Lindborg.

Kontokort ger reseskydd

När du bokar resa eller flyg brukar det också ofta dyka upp erbjudanden om att teckna en reseförsäkring om du exempelvis skulle behöver boka om resan. Även där gäller det att ha koll på vilka skydd du redan har.

– Om du betalat resan med kontokort och blir sjuk och måste avbeställa den, har du oftast redan ett avbeställningsskydd genom kortföretaget. Hemförsäkringen täcker även stulet bagage och kostnaderna om du behöver vård eller måste flygas hem de första 45 dagarna på resan. Om du ska vara borta längre än så behöver du däremot en tilläggsförsäkring. Om du inte har det och måste uppsöka vård utanför EU eller få hemtransport på grund av sjukdom eller olycksfall kan det bli väldigt dyrt, säger Carita Lindborg.

ANNONS

Fakta: Så hittar du bästa försäkringen

Konsumenternas försäkringsbyrå gör regelbundet jämförelser av ett stort antal olika försäkringar inom i princip alla kategorier. Faktorer som hur stort skydd försäkringen erbjuder och vilken självrisk den har vägs samman och varje försäkring får sedan ett betyg mellan noll och fem, där fem är bäst.

Här nedan kan du se vilka försäkringar som just nu har högst poäng i sin kategori – hela sammanställningen hittar du på hemsidan konsumenternas.se.

  1. Hemförsäkringar: Folksam Stor (4,6), Moderna Large (4,4), Tre Kronor Plus (4,4)
  2. Barnförsäkring: Gjensidige/Vardia (4,2), Moderna Large (4,1), Dina (3,9)
  3. Bilförsäkring (helförsäkring): If Stor (4,5), Folksam Stor (4,4), Swedbank via Tre Kronor - Plus (4,4), Vardia Stor (4,4)
  4. Hundförsäkring: Sveland Maximal (4,4), Agria Hundras (4,3) Moderna Trippel (4,3)

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

ANNONS