Gymnasium satsar på byggingenjörer

Gymnasieingenjören är tillbaka. Som ett svar på stora pensionsavgångar gjorde utbildningen comeback hösten 2015. En av skolorna i Göteborg som erbjuder påbyggnadsåret är Kunskapsgymnasiet. Där är inriktningen samhällsbyggande i ett tätt samarbete med NCC.

ANNONS
|

Fyrårig teknisk linje försvann frångymnasiet i mitten av 1990-talet. Nugår många av de som utbildade sigpå 60- och 70-talet i pension. Ochbristen på ingenjörer och teknikerspås inte bli mindre när det är60-talisternas tur att dra sig tillbaka.Tvärtom. Ett motdrag gjordes för treår sedan då Skolverket återinfördetiteln gymnasieingenjör och detfjärde påbyggnadsåret på teknikprogrammet.Och enligt Framtid.se är ”efterfrågan på gymnasieingenjörerstor i hela Sverige.”

– Ja, när vi talar med byggföretagmärker vi att de vill ha gymnasieingenjörer.I byggbranschen fyller deett glapp mellan konstruktionsavdelningenoch verkligheten ute påbyggarbetsplatserna. En gymnasieingenjörstår med ett ben i varjevärld, säger Per Westerlind som ärlärare i teknikämnena på Kunskapsgymnasiet.

Han berättar att utbildningen gerkunskaper om process, planering,styrning och allt annat som ingår igrundläggande byggteknik. En brabas för att klara av olika former avarbetsledande funktioner.

ANNONS

– Titeln gymnasieingenjör gereleverna en grundplåt att bygga vidarepå i arbetslivet samtidigt somden talar om för företagen ungefärvad de kan förvänta sig kunskapsmässigtav den de anställer, sägerPer Westerlind.

JOSEF ADEN TÄNKTE först välja ettpraktiskt program på gymnasiet,kanske inom bygg. Men när han fickveta att det gick att bygga på teknikprogrammetmed ett fjärde meryrkesinriktat år ändrade han sig.

– Jag valde mellan Skanskagymnasiet och Kunskapsgymnasiet somsamarbetar med NCC eftersom dehade mycket praktik. De andra skolornavar lite mer teoretiska, sägerJosef Aden som nu går sitt andra årpå teknikprogrammet.

Avgörande för hans val var degoda möjligheterna att få ett braoch intressant jobb direkt efter utbildningen.

– Ja, den här utbildningen gerjobb, och det är inga dåliga jobb.När jag är färdig kan jag direkt gåin som biträdande arbetsledare påen byggarbetsplats. Det känns bra.

HITTILLS HAR STUDIERNA varit ungefärsom han tänkt, det vill sägaganska tuffa. Nu ser han fram emotatt de mer praktiska delarna kommeratt ta större plats – framföralltunder det fjärde året som innehållertolv veckors praktik.

– Jag är egentligen inte superintresseradav matte och naturvetenskap,utan mer av hållbart byggande.Men vi kommer att läsa merkonstruktion, design och sådantsom jag gillar under det sista året,säger Josef Aden.

SEDAN STARTEN HAR han märkt attallt fler i klassen funderar på att bligymnasieingenjörer.

ANNONS

– Ja, fler och fler blir intresseradeav att börja jobba efter gymnasieti stället för att börja plugga på högskoladirekt. Från början var vi baratre som tänkte gå det fjärde året,men nu är det betydligt fler, sägerJosef Aden.

Men trots stor efterfrågan pågymnasieingenjörer har mångaskolor haft svårt att locka eleverunder de tre år utbildningen funnits.En del skolor har redan lagt nerutbildningen.

– Skolorna borde marknadsförasig bättre. Fortfarande är det faktisktganska få som vet att den härmöjligheten att skaffa en yrkesutbildningpå gymnasiet finns. Manborde visa vad det fjärde året kanleda till och tala om vad elever somgått det jobbar med. Jag tror att detskulle ge resultat, för det är mångaunga som vill ha jobb och gärnaintressanta och utvecklande jobb,säger Josef Aden.

HANS LÄRARE PER Westerlind hållermed.

– Vi pratar alltid om fjärde åretnär vi är ute på mässor och närvi har öppet hus, men det behövssäkert mer marknadsföring än så.En viktigt upptäckt som vi gjortär att många elever uppskattar attutbildningen är så verklighetsnära.Genom NCC får vi ta del av konkretaprojekt från verkligheten somanvänds i uppgifter och övningar.Det skapar en skarpare diskussion.Det kan vi bli bättre på att förmedlatill elever som ska välja gymnasieutbildning,säger Per Westerlind.

Fakta: Detta innebärT4,tekniskt fjärde år

■■ Ger möjlighet att arbetasom gymnasieingenjör direktefter examen. Men det fjärdeska också ge bättre förberedelserför högskolestudier.

■■ Sker i nära samarbete medföretag och innehåller minsttio veckors praktik på arbetsplats.

Har fyra profiler

1. Design och produktutvecklingdär man läser design ochproduktutveckling.

2. Produktionsteknik där manläser produktion och automationeller processteknik.

3. Informationsteknik, en profildär man läser mjukvarudesigneller nätverksteknik.

4. Samhällsbyggande därvalet står mellan produktionsledningbygg och anläggning

eller projektering.

Finns på 56 skolor

■■ Behörig att söka är de somgår tredje året på teknikprogrammet,har examen frånprogrammet eller har likvärdigakunskaper. Utbildningenmåste påbörjas senast det åreleven fyller 22 år.

■■ Utbildningen finns i dag på56 gymnasier i Sverige.

Källa: Gymnasieguiden.se.

ANNONS