Gunnebo, med huvudkontor i Göteborg, är specialiserade på säkerhetslösningar.
Gunnebo, med huvudkontor i Göteborg, är specialiserade på säkerhetslösningar. Bild: Pressbild

Gunnebo säljer verksamheter i tre länder

Gunnebo lämnar Frankrike, Belgien och Luxemburg – och säljer till ett riskkapitalbolag. Försäljningen kommer att innebära en förlust för det göteborgska börsföretaget.

ANNONS
|

Gunnebo, med huvudkontor i Göteborg, är specialiserade på säkerhetslösningar. Men verksamheterna på kontinenten har brottats med lönsamhetsproblem. Koncernen har därför fattat beslut att fokusera på vissa produktområden och har nu beslutat att avyttra verksamheterna i de franskspråkiga länderna.

Det är det internationella riskkapitalbolaget Opengate Capital, med fransk förankring, som köper verksamheterna som sysslar med systemintegration, har 930 anställda och omsatte 117 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor.

Gunnebo och vd Henrik Lange säljer verksamheterna i Frankrike, Belgien och Luxemburg.
Gunnebo och vd Henrik Lange säljer verksamheterna i Frankrike, Belgien och Luxemburg.

Eftersom köpeskillingen är symbolisk så förväntas också försäljningen ge transaktionsförluster för Gunnebo på 60-65 miljoner euro, 620-620 miljoner kronor.

– Den planerade försäljningen av den franska och belgiska verksamheten inom systemintegration stämmer överens med vår strategi att bli ett mer fokuserat produktbolag, säger Gunnebos vd och koncernchef Henrik Lange i en kommentar.

ANNONS

– Med Opengate Capital som ägare kommer denna verksamhet att ha de rätta förutsättningarna för att vidareutveckla verksamheten i linje med sin egen tydligt definierade agenda.

Försäljningen kommer att vara helt genomförd fjärde kvartalet i år, medan verksamheten kommer att redovisas som avvecklad i rapporten för andra kvartalet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS