GP testar budgetsajter

ANNONS
|

Vem har inte försökt föra bok över alla utgifter och ledsnat efter några dagar? Vem har inte lagt upp en hurtig budget som spruckit direkt efter en glad fredagskväll?

Ofta är det svårt att hålla jämna steg med allt som händer i den egna ekonomin och det är inte lätt att lägga en budget om man inte vet hur mönstret i ekonomin ser ut.

Budgetsajten Överblick kom till just på grund av ett privatekonomiskt virrvarr.

- Jag skulle skaffa en bostadsrätt och ville då ha lite koll på hur min ekonomi såg ut och satte mig med pärmar och excelprogram, säger Hans Johansson, grundare till Överblick Ekonomistöd.

ANNONS

Han tänkte att det måste finnas ett sätt att hålla löpande koll utan en mängd papper och excelark och startade det företag som sedan utvecklade sajten Överblick.

Till skillnad från exempelvis Konsumentverkets och flera av storbankernas budgetkalkylprogram redovisas läget inte bara i siffror. Det går att få det serverat i såväl stapel- som cirkeldiagram, något som gör ekonomin lättöverskådlig. En av de förnämsta funktionerna är transportfunktionen som med ett par enkla musklick gör det möjligt att via internetbanken mata in alla transaktioner man gjort på sina bankkonton. Det gör att man slipper det tidsödande jobbet att skriva in köp efter köp.

Upplägget återfinns på flera sajter, bland andra Smartbudget.se.

När man matat in alla uppgifter, får man en bild av det floddelta som den privata ekonomin tenderar att bli för den som har inkomster från flera olika håll, ett par lån, är familjeförsörjare och har bundit upp sig på ett antal abonnemang.

Utifrån den bild som framträder är det lättare att lägga upp en budget. Då vet man vad man ska utgå ifrån. Man har också chans att se om det går onödigt mycket pengar till en speciell post och om det då finns ett utrymme för att spara in.

ANNONS

Gemensamt för flera av nätsajterna är att det går att automatisera en stor del av jobbet med att föra in uppgifter. En återkommande kostnad som fackföreningsavgiften kan man exempelvis lägga in som just återkommande och slippa föra in den varje månad.

- De flesta av våra kunder använder Överblick i första hand för att få koll på läget, inte för att spara. Men när vi frågade i en kundenkät uppgav de att de i snitt fått ner sina kostnader med 500 kronor per månad eller mer, säger Hans Johansson.

Många av de nätbaserade budgetsajterna har en gratisversion och en betalversion med fler funktioner. Vad man ska välja beror förstås på hur komplex ens privatekonomi är och hur mycket tid man vill lägga på att styra upp den.

GP har tittat närmare på några av sajterna som har det gemensamt att de håller en hög standard och är lätta att använda. Genomgående är också att de utökar och förändrar tjänsterna löpande.

För den som inte vill ha sin privatekonomi på nätet finns det en uppsjö olika program som man installerar lokalt på datorn. Det finns för- och nackdelar med respektive system. Fördelen med att ha det på nätet är att man uppgifterna är intakta om datorn skulle krascha och att man kommer åt dem från vilken dator som helst. Fördelen med att ha uppgifterna enbart på sin dator är att de är mer skyddade.

ANNONS

ÖVERBLICK

Företaget har för sin budgetsajt lagt beslag på det förmodligen mest passande namnet. Det är just en god överblick man får, samtidigt som man kan göra djupdykningar i sin ekonomi och specialstudera olika posters utveckling över tid. I kassaboken finns en stor mängd kategorier inmatade, men det går också att hitta på egna. Systemet klarar av att till en viss gräns själv kategorisera transaktioner om man använder importfunktionen.

+ Plus

Diagrammen. Snygga cirklar och staplar ger en lättfattlig bild av det ekonomiska läget.

Importfunktionen. Om man har internetbank kan man enkelt föra över sina transaktioner till Överblick.

Avtal. Den som har svårt att hålla reda på alla löptider för sina abonnemang, prenumerationer med mera kan även mata in dem. Det går att få påminnelser via sms eller mejl när det är dags att förnya eller säga upp avtalen.

- Minus

Användarvänligheten. Överblick är lätt att använda, men jämfört med andra sajter tar det något längre tid att förstå upplägget.

Priset. Överblick hör till de dyrare alternativen.

Företag: Överblick Ekonomistöd.

Adress: www.overblick.se.

Pris: 29 kronor i månaden. En gratis basversion finns.

SMARTBUDGET

Smartbudget har i stort sett samma upplägg som Överblick med lättöverskådliga, om än inte lika snygga, diagram och den behändiga importfunktionen. Ger också möjlighet att gå på djupet i den egna ekonomin.

+ PLUS

Användarvänligheten. Det är lätt att komma igång med Smartbudget, allt är mycket logiskt.

Exportfunktionen. Det är möjligt att föra över sin budget till PDF och Excel.

- MINUS

Avtalen. Funktionen att mata in olika avtal saknas, men är på gång.

Företag: Tycero.

Adress: www.smartbudget.se.

Pris: Priset varierar beroende på bindningstid. Som mest dock drygt 23 kronor i månaden. En gratis basversion finns.

KASSABOK.NU

Kassabok är en enklare variant än exempelvis Överblick och Smartbudget. Funktionerna är färre, men det gör samtidigt sajten lättare att använda. Minimalistiskt är ordet de själva använder.

+ PLUS

Gratis. Det kostar inget att använda Kassabok

Kodminnet. Den som har svårt att komma ihåg alla lösenord, pin- och pukkoder och som tycker det är dumt att förvara dem i plånboken kan lägga in dem i sin profil på Kassabok. Leverantören skriver på hemsidan att koderna är i säkert förvar och att inte ens de själva kommer åt dem. Som alla vet är det egna minnet den säkraste förvaringen av viktiga koder.

- Minus

Importfunktionen. Saknas.

Företag: Butix IT Sweden.

Adress: www.kassabok.nu.

Pris: Gratis.

HEMEKONOMI.NU

Hemekonomi är ett enkelt verktyg för att få koll på ekonomin och lägga upp en budget. Det passar utmärkt för den som just börjat ta ansvar för en egen ekonomi. Grafiken är inte så avancerad men åskådliggörande.

+ Plus

Pedagogiken. Vid de olika funktionerna finns korta förklarande texter som enkelt beskriver hur man ska gå tillväga.

Kalendern. På sajten finns också en digital kalender och adressbok där man kan lägga in uppgifter.

Exportfunktionen. Det är möjligt att föra över sin budget till excel.

- Minus

Importfunktionen. Saknas, men är på gång.

Grafiken. Är lite blek.

Företag: Hemekonomi.com

Adress: www.hemekonomi.com

Pris: Priset varierar beroende på bindingstid. Som mest dock 10 kronor per månad. En gratis basversion finns.

ANNONS