Finansmannen Carl Bennet är största ägaren i Getinge. Arkivbild.
Finansmannen Carl Bennet är största ägaren i Getinge. Arkivbild.

Getinge säljer skadeståndsdrabbad verksamhet

Skadeståndskrav tynger medicinteknikföretaget Getinges resultat för tredje kvartalet. Nu avyttras verksamheten för kirurgiska nätimplantat som enligt bolaget har stått på säljlistan länge.

ANNONS
|

Avyttringen har inte med skadeståndskraven att göra, enligt Getinges vd Mattias Perjos.

- Det har alltid varit en udda fågel i Getinge-boet. Vi har inga synergier på säljsidan eller på tillverkning. Den har stått på säljlistan länge, säger han till TT.

Verksamheten som tillverkar de kirurgiska nätimplantaten ingår i dag i Getinges dotterbolag Atrium Medical. Den 14 oktober meddelade Getinge att man tvingas göra en avsättning på 1,8 miljarder kronor för att täcka kostnader för skadeståndskrav på dotterbolaget.

ANNONS

Skador av nätimplantat

Skadeståndskraven kommer från patienter i Nordamerika som uppges ha fått skador av kirurgiska nätimplantat som tillverkas av Atrium Medical.

- Vi har satt av det vi tror att det kommer att kosta totalt sett för de år det tar och är komfortabla med den beräkningen, säger Mattias Perjos.

Försäljningen av verksamheten för de kirurgiska nätimplantaten som beräknas slutföras under fjärde kvartalet väntas inte ha någon väsentlig påverkan på resultat och finansiell ställning, enligt bolaget.

Förlusten på närmare 1,8 miljarder kronor under tredje kvartalet kan jämföras med en vinst på 172 miljoner kronor i motsvarande period i fjol.

Aktien tar stryk

Omsättningen för Getinge, som kontrolleras av finansmannen Carl Bennet, uppgick till 5683 miljoner kronor under det tredje kvartalet, jämfört med 4944 miljoner kronor ett år tidigare.

- Positivt är att vår försäljningstillväxt håller i sig, att våra rörelsekostnader är under kontroll och att vi har ett väldigt starkt kassaflöde. Sen är vi inte nöjda med bruttomarginalen och den hävstångseffekt vi normalt borde ha i våra fabriker. Där finns det mer att hämta, säger Mattias Perjos.

ANNONS

Getinges redan pressade aktiekurs dök efter rapporten för att sedan återhämta sig något.

Getinges aktiekurs har tagit mycket stryk under de senaste åren. Bara i år har den backat med drygt 30 procent.

- Det har varit väldigt mycket rörliga delar i Getinge-koncernen länge och mycket ledningsförändringar. Det är först nu under 2018 vi har stabilitet att jobba med det som är kärnan i vår affär, säger Mattias Perjos.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktighet om avyttring, det är endast en del av dotterbolagets verksamhet avyttras.

TT

Fakta: Getinges delår i siffror

Siffror i miljoner kronor.

Källa: Getinge

ANNONS