Geely, med huvudägaren Li Shufu i spetsen, har fått klartecken för affären.
Geely, med huvudägaren Li Shufu i spetsen, har fått klartecken för affären.

Geely: Volvoaffären är klar

Geely är nu formellt ägare av AB Volvo. Affären gör det kinesiska bolaget till största ägare i den svenska koncernen.
– Vi ser fram emot att samarbeta med övriga ägare, säger Geelys Daniel Donghui Li i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det var strax innan jul som kinesiska Geely kom överens om att köpa den svenska aktivistfonden Cevian Capitals aktier i svenska AB Volvo. Affären kunde dock inte slutföras direkt eftersom den krävde kinesiska myndigheters godkännande och aktierna har sedan dess varit i Nomura International och Barclays Banks ägo, i syfte att säljas vidare till Geely så fort alla nödvändiga "ja" getts. Nu har så skett, det meddelar Geely Holding i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över att vi formellt äger aktierna i AB Volvo, säger Daniel Donghui Li, finanschef på Geely Holding Group, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Geelys Volvoköp får klartecken i Kina

ANNONS

– Vi ser fram emot att samarbeta med övriga ägare och har samma intresse som dem om att stötta AB Volvo när de verkställer sin strategi och skapar värde för aktieägarna. Diskussionerna kommer att fokusera på hur vi som ägare kan stötta företaget på bästa sätt.

Geelys är med sitt köp av 16 procent av aktierösterna största ägare i lastbilstillverkaren Volvo och är sedan 2010 ägare av Volvo Cars. Köpet av AB Volvo beskrevs som oväntat då det skedde, då det något senare stod klart att Geely även köpte aktier i Daimler, AB Volvos största konkurrent på lastbilsmarknaden.

LÄS MER:”Sälja till en kines, kan man verkligen göra det?”

ANNONS