Göteborgsbolaget Serneke på kö in på börsen

När sommaren nu lider mot sitt slut väntas det åter bli bra fart med nykomlingar på de olika aktielistorna. Ett av företagen som står långt fram i kön är Göteborgsbolaget Serneke.

ANNONS
|

Det är inte otänkbart att antalet nynoteringar närmar sig fjolårets toppsiffra på drygt 70 bolag innan 2016 är slut. När en del bedömare i början på året trodde att vi stod inför slutet av introduktionsvågen, och att det skulle innebära att en hel del bolag av mindre god kvalitet skulle sköljas in på börsen, så har det hittills sett bättre ut än befarat. Många nykomlingar har stått sig väl, och slagit index. Det underlättar för kommande bolag.

En sektor som dessutom varit extremt stark på börsen i dagens lågräntemiljö är fastigheter. Det är inte konstigt att det lockar Serneke att åter kasta blickar mot Stockholmsbörsen.

ANNONS

Sedan Serneke grundades 2002 har det utvecklats från ett litet lokalt företag till att finnas runtom i landet, med intäkter som ökat från 14 miljoner kronor till över tre miljarder. Serneke påminner en del om hur Peab var i början, när bröderna Paulsson drev upp det nordvästskånska byggbolaget. Bolaget vill självt rubricera sin utveckling som Från uppstickare till utmanare.

Lönsamheten för de fyra olika verksamheterna, bygg, anläggning, projektutveckling och fastighet är dock högst varierande. För den som springer väldigt snabbt hänger inte alltid lönsamheten med i samma takt.

I Göteborg är Ola Serneke en lokal profil, känd både för sina kopplingar till IFK Göteborg och som mannen bakom Karlatornet, som enligt planerna ska bli Nordens högsta hus i ett projekt som beräknas till runt tio miljarder kronor. I fjol invigdes Sernekes jätteprojekt Prioritet Serneke Arena, som är Nordens största multisportanläggning med en lång rad aktiviteter från längdskidåkning till handboll. Strax före sommaren tog Serneke också över Säve Flygplats, där planerna är att skapa ett centrum för fordonsutveckling med testbanor, försäljning, bilprovning och ett upplevelsecentrum med ett evenemangsstråk.

Men precis som det tekniska handelsbolaget Ahlsell, som väntas bli den största börsnoteringen sedan TeliaSonera, så har Serneke tidigare tvingats skjuta upp sin introduktion. I slutet på förra året höll Serneke en tämligen hög svansföring när bolaget presenterade sina planer på att gå till börsen, och ville göra en nyemission på uppemot 700 miljoner kronor.

ANNONS

Målet är att på allvar utmana jättarna på hemmaplan och på längre sikt är visionen att bli ett av världens trettio största byggföretag, sa Ola Serneke till Dagens industri.

Samtidigt finns det en baksida av myntet för ett bolag av Sernekes kaliber att vara noterad. Att vara på börsen är nuförtiden en väldigt regelstyrd verksamhet. Det passar inte riktigt in i alla delar av imagen för ett företag som Serneke.

ANNONS