Göteborgs-teknik byggs in i nya Windows 8

ANNONS
|

Sensorer från Fingerprint Cards integreras i nästa version av operativsystemet Windows 8. Användarens fingeravtryck kan då användas för att logga in på Microsoftkonton och sköta internetbetalningar eller andra transaktioner.

- Det är största nyheten hittills i företagets 16-åriga historia, säger Göteborgsföretagets vd Johan Carlström.

Fingerprint Cards hänvisar till en demonstration av betaversionen av Windows 8.1 på Teched North America 2013, som är en stor Microsoftmässa för utvecklare.

I presentationen visas upp ett antal nya innovativa användningsområden online för FPCs fingeravtrycksteknologi, uppger företaget och citerar Dustin Ingalls, Partner Group Program Manager för Windows Security & Identity på Microsoft:

- Fingeravtrycksbaserade biometriska sensorer kommer att bli en integrerad del av upplevelsen för användarna av Windows 8.1. De biometriska sensorerna ger förbättrad säkerhet och är det bästa och enklaste sättet att bekräfta användarens identitet.

ANNONS

Enligt Dustin Ingalls har Fingerprint Cards ett sortiment av touchsensorer som kan användas för att göra biometri som standard för att verifiera användaren i Windows-baserade enheter.

Fingerprints vd Johan Carlström vill inte spekulera i hur stora volymer det kan leda till för företaget.

- Potentialen är enorm eftersom Microsoft siktar på att ha fingeravtryck som primär identifiering och verifiering så fort det är möjligt, i alla datorer, tablets, smartphones och spelkonsoler som kör Windows. Vi kommer tillsammans att möjliggöra detunder 2014 och 2015.

Han vill inte heller spekulera i vad det kommer att betyda i försäljningsintäkter:

- Det överlåter jag till finans- och industrianalytiker att göra, våra prognoser för 2014 kommer senare under året.

Kommer det att finnas andra sensorer är era i Windows 8.1?

- Det är inget vi har talat om. Vi hjälper Microsoft att införa biometrisk identifiering/verifiering. I dagsläget finns mig veterligt bara två tillverkare av kapacitiva fingeravtryckssensorer och det är vi samt ett privat amerikanskt bolag som heter Validity Inc.

- Vad vi vet saknar de dock en touchsensor i nuläget, det som Microsoft har förklarat att de föredrar. Vi får se hur framtiden utvecklar sig.

Fingerprint Cards har ett 30-tal anställda i Göteborg, av totalt 40 i företaget.

ANNONS

- Nu växer vi med 15-20 personer under resten av året i Göteborg, Lund samt lokalt i Asien och USA där våra stora kunder finns.

ANNONS