Göteborgarna minskade bilkörningen förra året

ANNONS
|

Svenska bilister minskade sin bilkörning med 1,7 procent under förra året. Det visar siffror från SCB, som sammanställts av Statoil.

Det är fjärde året i rad som bilkörningen minskar. Invånarna i Solna minskade sin bilkörning mest i hela landet, med drygt 10 procent. Bilkörningen har ökat i 64 kommuner, Danderyd ökade mest i landet med 11,7 procent..

Under 2012 rullade de svenska bilarna i genomsnitt 25 mil mindre än året innan. Trots att antalet bilar på vägarna ökade med 48000 under året, minskade svenskarnas bilkörande sammantaget med 1,7 procent.

ANNONS

- Genom att undvika onödig bilkörning och byta till bränslesnål bil kan vi minska trafikens klimatpåverkan. Det är också viktigt att man som bilist tar ställning till vilket drivmedel man tankar, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Förutom att köra mindre kan man som bilist dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent genom sparsam körning - utan att restiden blir längre. I genomsnitt innebär det en besparing på 1 457 kr och 270 kilo koldioxid per bilist. Svenska folket kan tillsammans spara över sex miljarder kronor och över en miljon ton koldioxid.

- Att köra sparsamt är ett enkelt sätt att minska sina koldioxidutsläpp. Besparingen är i samma storleksordning som att byta till mer energieffektiva vitvaror i köket och tvättstugan, säger Anders Huss.

Har utgått från genomsnittlig körsträcka per bil i kommunen för 2012, genomsnittlig bränsleförbrukning för bilar i kommunen för 2011 och genomsnittligt bränslepris för 2012.

För hela Sverige var den genomsnittliga körsträckan 1 235 mil, den genomsnittliga bensinförbrukningen 0,83 liter per mil och den genomsnittliga dieselförbrukningen 0,68 liter per mil.

Med ett genomsnittligt bensinpris på 14,98 kr/litern och ett dieselpris på 14,81 kr/litern under 2012 ger det - med den fördelning mellan bensin- och dieselbilar som rådde under 2012 - en genomsnittlig besparing på omkring 1 457 kronor för bilisten.

En liter bensin ger, i ett livscykelperspektiv, utsläpp på 2,71 kilo koldioxid och en liter diesel 2,95 kilo koldioxid, vilket ger en genomsnittlig besparing på cirka 270 kilo per bilist. De aggregerade siffrorna om hur mycket som totalt kan sparas baseras på att det enligt Trafikverket går att minska bränsleförbrukningen med 10 procent genom sparsam körning.

Källa: Statoil

1. Håll koll framåt och planera din körning

2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt

3. Håll rätt tryck i däcken

4. Släpp gasen och motorbromsa

5. Kör med jämt gaspådrag

Källa: Statoil

ANNONS