"Göteborg behöver kapitalister"

ANNONS
|

Företagens huvudkontor är värdefulla för en region, fastslår Anders Källström, vd för Västsvenska industrihandelskammaren.

- Ja, jätteviktiga. Självklart är den här flytten negativ.

Västsverige är en region som har gynnats av starka huvudkontor, jämfört med exempelvis Skåne, menar Anders Källström. Att Göteborg har Volvos, SKF:s och Astra Zenecas huvudkontor vet kanske de flesta. Men att det också är en central region för återförsäljarna inom konfektion, som JC, kanske inte lika många känner till.

- Av alla stora återförsäljare av kläder så har alla haft huvudkontor här i våra trakter, utom H&M. Ett sådant kluster av huvudkontor genererar intressanta uppdrag för reklambyråer, konsulter, revisorer, underleverantörer och många fler, säger Anders Källström.

ANNONS

- När då huvudkontor flyttar, förlorar regionen mycket av sin näringslivsmakt. Dessutom betyder det att de yttersta karriärjobben försvinner. Vet du att du är duktig på vad du gör, måste du förr eller senare lämna stan, för att kunna göra karriär.

Trots dagens digitaliserade och uppkopplade företag, har det visat sig att företagsledarna vill ha den fysiska närheten till sina anställda. Att kontor centraliseras, som i fallet med JC, är inget ovanligt. Därför, menar Anders Källström, är det viktigt att skapa möjligheter att ha inte bara företag, utan också företagsledare i Göteborg. Stenakoncernen med Dan Sten Olsson i spetsen, tycker han är ett gott exempel.

- Rika göteborgare är viktigt! Vi behöver ha gott om kapitalister för att kunna locka till oss företag.

ANNONS