Gör-det-själv-snuset hotas av skatteprocess

Just nu rasar en strid mellan delar av den svenska snushandeln och Tullverket. Ett utslag från förvaltningsrätten i Stockholm kan i praktiken betyda stopp för import av vissa typer av tobak. Det finns möjlighet att målet kan nå ända till EU-domstolen.

ANNONS
|

Förvaltningsrätten har i veckan haft förhandling i två mål huruvida en viss typ av importerade tobak ska beskattar eller inte. Utslaget, som beräknas komma inom fyra veckor, kan få stora konsekvenser för den del av branschen som importerar tobak för "gör-det-själv-snus" och säljer den vidare under benämningen råtobak.

Prillan Concept från Borås är ett av de företag som importerar tobak, ofta sådant som kallas tobaksavfall. Frågan är hur den tobaken ska beskattas.

Inte går att röka

Handlarna menar att tobaksavfall, rester från annan tobakstillverkning, inte går att röka och därför ska klassas som råtobak. Därmed är den inte skattepliktig.

ANNONS

- Så har det varit i alla tider, säger Peder Ölander, vd för Prillan Concept.

Tullverket däremot har nyligen ändrat uppfattning. Efter tester i Tjeckien menar de att tobaken går att röka och därför ska åläggas röktobaksskatt.

Skillnaden är stor. Röktobaksskatten ligger på 1852 kronor kilot. För Prillan Concept innebär det ett skattekrav på över 100 miljoner kronor för redan importerad tobak. Det är det kravet processen i förvaltningsrätten handlar om. Skatten gör importen ekonomiskt meningslös och hotar hela företaget.

Går i konkurs

- Om vi inte vinner målet kommer vi att gå i konkurs, säger Peder Ölander.

Tullverket motiverar förändringen i sin bedömning med att regelverket kring det som kallas Kombinerad nomenklatur (KN), regler för klassificering av tobak, justerades i april 2016. Det gjordes genom ett klargörande från EU (2016/C121/05) där EU specificerar hur testerna av tobaken ska gå till. I Europeiska unionens officiella tidning skriver EU att det är "typiskt för tobaksavfall" att det går att röka.

ANNONS

Ett senare utslag i EU-domstolen (C638/15) från april 2017 spelar också in, där EU-domstolen gör flera klargöranden av bestämmelserna hur man definierar vad som är skattepliktig röktobak. Bland annat att det räcker att tobaken "enkelt kan göras" rökbar utan tillverkarens bearbetning.

- Vår bedömning är att det gjort det lättare för oss att avgöra vad som ska anses vara röktobak, säger Titti Campalto, sektionschef på Skatteverket i Ludvika som ansvarar för frågor om tobaksskatt.

Hamna i EU-domstolen

EU:s regeländringar gör att frågan inte bara kan komma att handla om ett enskilt företag i Sverige, utan om hur tobaksavfall ska klassificeras inom hela EU.

- Det här målet skulle kunna hamna i EU-domstolen. Om målet hamnar i kammarrätten, kan man yrka på att rätten ska skicka målet till EU-domstolen och inhämta ett så kallat förhandsavgörande, säger snusföretagets advokat Ulf Käll.

ANNONS

Hela processen rör en mindre del av den svenska snusmarknaden. Den största svenska aktören är Swedish Match som står för omkring 65 procent av försäljningen berörs inte av målet i förvaltningsrätten.

- Vi köper inte den typen av råvara eller kvalitet. Den möter inte våra krav och möjligen inte heller livsmedelslagens krav, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match.

TT

Fakta: Snus

Drygt en miljon svenskar snusar regelbundet.

Av dem är cirka 80 procent män och 20 procent kvinnor.

Drygt 250 miljoner dosor snus förbrukas årligen

Punktskatten på snus är 251 procent.

Medelsnusaren konsumerar ca 3,8 dosor/vecka.

Fakta: Swedish Match

ANNONS