Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som släppte sin jämställdhetsrapport på måndagen. Där får de börsnoterade bolagen från Göteborg dåligt betyg.
Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som släppte sin jämställdhetsrapport på måndagen. Där får de börsnoterade bolagen från Göteborg dåligt betyg. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Göteborg får bottenbetyg i jämställdhet

De kvinnliga börsdirektörerna har blivit fler men än är det långt kvar till jämställda ledningsgrupper och styrelserum. Dessutom går andelen Göteborgsbolag som är jämställda ner, enligt stiftelsen Allbrights rapport som släpptes på måndagen.

ANNONS
|

23 procent av börsbolagens ledningsgrupper utgörs av kvinnor. Göteborgsbolagen ligger strax under snittet, på 22 procent.

– De är något sämre än snittet, men snubblande nära. 15 av 26 Göteborgsbolag befinner sig på den gula listan, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som på måndagen släppte sin årliga jämställdhetsrapport.

Göteborgsbolag på röda listan

På gula listan hamnar bolag som har både kvinnor och män i ledningsgruppen men inte tillräckligt. Men överlag är det inte smickrande siffror Allbright visar för de börsnoterade bolagen med säte i eller kring Göteborg. Särskilt när det kommer till den röda listan, där bolag som saknar kvinnlig representation i ledningsgruppen finns.

ANNONS

Bland Göteborgsbolagen är det sju på den röda listan, ett räknas som "dubbelrött" – vilket innebär att kvinnlig representation även saknas i styrelserna. Det handlar om Viking Supply Ships.

LÄS MER:Jämställt Sverige dröjer 187 år

Serneke Group hamnar också på den röda listan, då bolaget i nuläget inte har någon kvinna i ledningen.

– Vi jobbar aktivt med att få in kvinnor överlag i branschen, så att kvinnor får bättre möjlighet att göra karriär. Vårt mål om 50/50 i styrelsen har vi nått, men det är svårare i koncernledning. Vi har senaste året anställt kvinnor till många chefspositioner, personer som garanterat kommer nå ledningsnivå inom några år, säger vd Ola Serneke.

Har det något med branschen att göra, tror du?

– Absolut, vi har haft många år med mer eller mindre helt avsaknad av kvinnor i branschen, vilket glädjande nog ändrar sig snabbt.

Många kvinnliga vd:ar

Inget Göteborgsbolag på de tre stora börslistorna har en kvinna som vd. Något GP skrev om förra veckan.

LÄS MER:Män leder de göteborgska börsbolagen

Rapporten överlag visar att åtta av tio svenska börsbolag har mansdominerade ledningsgrupper och nio av tio bolag har en manlig vd. Däremot har vd-kvinnorna blivit fler, andelen har ökat med 65 procent – från 17 kvinnliga vd:ar till 28.

– Aldrig har så många kvinnor varit börs-vd. Så det går i helt rätt riktning, säger Amanda Lundeteg och lyfter fram en bransch som i år sticker ut:

ANNONS

– Hälsovårdsbolagen ser ut att kurera börsen framöver. De har flest gröna bolag, den branschen går fram främst med fem procentenheter. Fastighetsbranschen står också stark, de har högst andel kvinnor i snitt.

Bland de klassiska industrijättarna är det trögare och i åtta av totalt tio börsbolag domineras ledningarna fortfarande av män.

Allbright har i år valt att döpa rapporten till "En spricka i glastaket" med anledning av att det tillkommit elva kvinnliga vd:ar det senaste året. Även i de bredare ledningsgrupperna – cheferna under vd – har kvinnorna blivit två procentenheter fler och utgör nu 23 av alla ledningspersoner. Ingen jätteökning, men de senaste åren har andelen legat i det närmaste stilla.

Jämställda styrelser

Med en kvinna på vd-posten har 47 procent kvinnor i både ledningsgrupp och linjeposition – att jämföra med 21 respektive 11 procent för bolag med en man på vd-posten.

Börsbolagens styrelser har de senaste åren blivit betydligt mer jämställda, 34 procent av personerna i styrelserummen är numera kvinnor.

– Det smittar av sig på ledningsgruppen. Det bevisar inte minst Göteborgsbolagen, åt det andra hållet, att om man har kvinnor i styrelsen så syns det i ledningsgruppen också, säger Amanda Lundeteg.

Allbrightrapporten:

På gröna listan hamnar de bolag (large-, mid- eller small cap) som kan uppvisa en jämställd könsrepresentation i bolagsledning och styrelse.

Tre Göteborgsbolag finns med på gröna listan. *

Wallenstam hamnar på plats 11, Concordia 15 och Castellum 16.

På gula listan hamnar bolag som har både kvinnor och män i ledningsgruppen men inte tillräckligt. Göteborgsbolagen som finns där är Platzer, Collector, Astra Zeneca, MQ, Semcon, Bulten, Volvo, Bilia, SKF, Getinge, Xvivo Perfusion, Gunnebo, Capio, Balder, Vitrolife, GHP Specialty Care och Hexatronic Group.

På röda listan finns bolag som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Bland dem Christian Berner Tech Trade, Serneke Group, Elanders, New Wave, Fingerprint Cards, Latour och Viking Supply Ships.

* Kappahl är ett av tio bolag som inte finns på någon lista. De har slagsida åt andra hållet med mer än 60 procent av ledningsgruppen som är kvinnor.

Källa: Allbrightrapporten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS