"Frågan är om inte festen börjar lida mot sitt slut"

På det stora hela har bankrapporterna visat bra och stabila resultat. Men de goda tiderna lär gå mot sitt slut. De västkustrelaterade bankerna Collector och TF Bank fick helt olika mottagande på sina kvartalsrapporter, trots att båda visade bättre siffror.

ANNONS
|

Samtidigt som SEB avslutade storbankernas rapportering för det tredje kvartalet på torsdagsmorgonen så lade nischbankerna Collector och TF Bank, båda med Göteborgsprofilen Erik Selin som storägare, fram sina siffror. Bemötandet blev det rakt motsatta för dem båda.

TF Bank fick det bästa mottagandet av de rapporterande bankerna den här gången med en rejäl uppgång. Den Boråsbaserade banken ökade låneportföljen starkt, och rörelseresultatet steg med 22 procent. Samtidigt uppdaterar banken sina finansiella mål och utdelningspolicy, och tror på fortsatt stark tillväxt.

För Collector blev bemötandet desto surare, trots att både resultat och marginaler förbättrades, och kostnadsnivån sänktes en aning.

Collector har varit i strykklass ett bra tag på börsen nu. De senaste tolv månaderna är det bara Danske Bank av Nordens stora banker som gått sämre än Collector, som tappat över 40 procent av sitt värde. Collector har bland annat smittats av kritiken mot företagskulturen inom Handelsbanken, där den Göteborgsbaserade bankens nyrekryterade vd Martin Nossman pekats ut.

ANNONS

Det på torsdagen hyllade TF Bank har genom att förlora en femtedel av värdet på ett år gått nästan lika dåligt som skandalomsusade Nordea.

Slut på festen

Men frågan är om inte festen börjar lida mot sitt slut för många av landets banker.

SEB redovisade visserligen kvartalssiffror som slog både jämförelsetal och förväntningar på punkt efter punkt, och belönades med stigande börskurs. Och storbankernas rapporter pekar överlag på att det mesta ser fortsatt bra ut. Lönsamheten ligger på en hög nivå, och kreditförlusterna är låga. Sänkta kostnader är ännu en gång en paradgren för Nordea, medan Handelsbanken tvingas ta till åtgärder som kommer att svida.

På intäktssidan är det viktiga räntenettot stabilt på de flesta håll, även om det nått toppen.

Men kvartalsrapporterna har till stor del förmörkats av internationella avslöjanden om allvarliga missförhållanden i banksektorn, med penningtvätt och skattebedrägerier. Det kan leda till ytterligare kostnader för bankerna, ännu mer byråkrati, förlorade kundförtroenden och sänkta börsvärden. Tidigare försyndelser hos de svenska bankerna gör att de också lätt smittas av anklagelser kring de här frågorna, även om de svär sig fria. Men det har drabbat de flesta svenska storbankerna hårt den senaste tiden.

Byter vd för tredje gången

Bankerna har också uppenbara problem kring sina rekryteringar på högsta nivå, det är långt ifrån bara Collector som dragit på sig kritik på det området senaste tiden. Värst ute just nu är tveklöst Danske Bank, som verkar ha svårt att få fram en godkänd kandidat efter penningtvättsskandalen. Och Handelsbanken, som historiskt sett varit den mest stabila banken, ska byta vd för tredje gången på bara ett par år. De många snabba vd-bytena gör att det är många bankstyrelser som borde ta sig en funderare.

ANNONS

Därtill kommer en rad andra bekymmer.

Internationellt handlar det bland annat om Saudiarabien, Turkiet, Italien, handelskrig och en ständigt oberäknelig Donald Trump. Konjunkturcykeln går mot sitt slut. På hemmaplan ifrågasätts bland annat hushållens skuldsättning, och vilka effekter det kan få både på bopriser och konsumtion när räntorna stiger. I längden kommer det att märkas också hos långivarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS