SEB:s vd Annika Falkengren är en av de mest välbetalda bankdirektörerna. Men årets första kvartalsrapport gick i moll för storbanken.
SEB:s vd Annika Falkengren är en av de mest välbetalda bankdirektörerna. Men årets första kvartalsrapport gick i moll för storbanken.

Fortsatt höga vd-löner

Försämrade resultat, sura kunder och misstankar om att storbankerna hjälper skattesmitare. Det påverkar inte de höga ersättningarna till bankernas vd:ar och styrelser.

ANNONS
|

Under 2015 gjorde storbankerna över 100 miljard kronor i vinst och flera av dem hade också tämligen generösa aktieutdelningar. 2016 börjar i moll med fallande vinster och missnöjda kunder hos de fyra storbankerna, som också är jättar på börsen. På senare år har vd-lönerna i bankerna dragit iväg, vilket inte gillas av Aktiespararna.

- Vi tycker att det är självklart att personer ska ha marknadsmässiga löner och ersättningar. Men det får inte snedvrida incitamentet så att de blir alldeles för risktagande, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen hos Aktiespararna.

Styrelsearvodena har också ökat, men enligt Aktiespararna kan det vara bra att styrelserna får kraftigare muskler gentemot starka vd:ar.

ANNONS

Men det stora problemet är rekryteringsprocessen. När en perfekt bank-vd har vaskats fram vet den att den är bortom konkurrens och kan ha höga löneanspråk.

- Vi tycker att den rörliga delen av ska vara max 30 procent av den fasta lönen. Ett ersättningspaket till en vd kan ju innehålla upp till åtta olika komponenter i dag, säger han.

- Det finns en väldigt stor innovationskraft, säger Albin Ränner.

LO kom i fjol med en rapport om att bankdirektörernas fasta och rörliga ersättningar stigit med 84 procent från 2003 till 2013. Det är en årstakt på 6,3 procent. Banktopparnas ersättningar har stigit i en högre takt än andra svenskar, konstaterar LO i sin rapport.

Varken Bankföreningen eller Bankernas arbetsgivarorganisation har några synpunkter på löneutvecklingen, eftersom det är bankernas styrelser som beslutar om ersättningar.

SEB gick med nära en och en halv miljard kronor i förlust första kvartalet, och banken har också utpekas som en misstänkt värstingbank som hjälpt till med skatteplanering i Panama, vilket vd:n Annika Falkengren bestämt förnekar. Hon har en lön på cirka 30 miljoner kronor, med alla rörliga ersättningar. Honär mest välbetald av alla svenska bankdirektörer.

Bankens styrelseordförande Marcus Wallenberg får för över 2,7 miljoner kronor per år i arvode, och övriga styrelseledamöter 825000 kronor.

ANNONS

Förre vd:n för Swedbank, Michael Wolf fick sparken med omedelbar verkan av stämman, polisanmäldes för finansmarknadsbrott, men avskrevs senare helt från brottsmisstankar. Under två år får han 75 procent av sin vd:lön på 13 miljoner kronor. Nya vd:n Birgitte Bonnesen får samma lön. Nya styrelseordföranden Lars Idermark, som efterträder den sparkade Anders Sundström får drygt 2,4 miljoner i arvode. Övriga styrelseledamöter får 525000 kronor i ersättning.

Nordea, som i Panamaavslöjandet ligger i topp bland de banker i världen som misstänks ha varit aktiva i att hjälpa rika kunder att undkomma skatt. Nya vd:n Casper von Koskull tar helt avstånd från den sortens affärer. Han har en årslön på 12,2 miljoner kronor om året, plus en möjlig bonus som kan uppgå till en miljon.

Bankens styrelseordförande Björn Wahlroos, som uttalat att han anser att 80 procent av alla människor är finansiella idioter, får själv ett arvode på nära 2,8 miljoner kronor om året för sina insatser. Övriga styrelseledamöter får dela på 8,3 miljoner kronor.

Handelsbankens nya vd Frank Vang-Jensen får 9, 5miljoner kronor i lön. Förre vd:n Pär Boman fåri sin nya roll som ordförande för banken får drygt 3 miljoner kronor i arvode. Efter skarp kritik avstod han från att få både avgångsersättning och styrelsearvode. Tidigare hade han en lön på 11,2 miljoner kronor.

ANNONS

Löner olika grupper Årslöner i snitt för olika grupper år 2013

  1. Bankdirektörer, fast och rörlig ersättning: nära 14 miljoner kronor.
  2. Arbetare, alla sektorer: 288000 kronor
  3. Tjänstemän, alla sektorer: 415000 kronor
  4. Samtliga anställda, samtliga sektorer: 359000

Källa: LO:s rapport Makteliten svävar ovanför

ANNONS