Forskare förklarar fantomsmärta – med AI

Ursprunget till fenomenet fantomsmärta kan ha fått en förklaring. Docenten Max Ortiz Catalan på Chalmers har utvecklat en teknik som visat sig fungera på patienter som lider av den oförklarliga smärtan. Nu vet man varför tekniken fungerar.

ANNONS
|

Fantomsmärta är en verklig smärta som flera av de personer som förlorat antingen ett ben eller arm har upplevt. Smärtan är inte påhittad, utan i allra högsta grad verklig.

Motorisk fantomstyrning, eller PME som det kallas, är en behandlingsform som Chalmersdocenten Max Ortiz Catalan har utvecklat och tagit fram de senaste åren för att komma till botten med grunden till fantomsmärta.

Arbetslösa nervsystem

PME har tidigare visat sig vara framgångsrikt för drabbade patienter, och nu vet man varför.

– Alla tidigare teorier har visat på luckor som inte stämmer. Så det har varit många idéer kring varför, men det har inte matchat fullt ut, berättar Max Ortiz Catalan.

ANNONS

Han har publicerat en artikel i tidskriften Frontiers in Neurology som bygger på en teori han valt att kalla "slumpmässig sammankoppling".

– Föreställ dig att du förlorar handen. Det skulle innebära att en betydande del av din hjärna och ditt nervsystem blir arbetslösa. De slutar bearbeta känselsignaler, de slutar producera motoriska signaler för att röra handen. De går i viloläge – men inte passivt, säger Max Ortiz Catalan.

Celler som avfyras tillsammans sammankopplas. Det innebär kort att nervceller i två olika nervsystem, det sensomotoriska systemet och systemet för smärtupplevelse, kopplas samman med varandra, vilket då resulterar i fantomsmärtor.

AI-algoritmer styr

PME-behandlingen går i korthet ut på att man sätter elektroder på patientens amputerade stump med elektriska signaler som egentligen är avsedda för den saknade kroppsdelen.

Sedan översätts signalerna till rörelser, via AI-algoritmer, som då utförs på en virtuell kroppsdel och visas upp på en skärm. Då styrs kroppsdelen som om den fanns på patienten.

– På det viset återaktiverar patienten de "vilande" delarna i hjärnan. Ju mer nervcellerna avfyras åtskilt, desto svagare blir deras förbindelse, säger Max Ortiz Catalan.

Tekniken används runt om i världen och finns tillgänglig på tre kliniker i Sverige, bland annat Sahlgrenska. Dessutom säljs en behandlingsutrustning via medicinteknikföretaget Integrum, som har sitt säte i Mölndal.

ANNONS

Hjärnbildsstudier pågår för tillfället på patienter som behandlats med PME, vilket kommer att pröva Max Ortiz Catalans teorier.

Så går PME-behandlingen till

ANNONS