En av de relativt få Model 3 som har tillverkats än så länge. Arkivbild.
En av de relativt få Model 3 som har tillverkats än så länge. Arkivbild.

"Flaskhalsar" sinkar Teslas folkbil

Tesla hade hoppats leverera 1 500 Model 3 under tredje kvartalet, men lyckades på grund av "flaskhalsar" i tillverkningen bara få i väg 260. Det tyder på förseningar i den rasande upptrappning av produktionen som elbilstillverkaren planerar.

ANNONS
|

Av förhandsreservationerna att döma är Model 3 en av världens mest emotsedda nya bilar, uppemot en halv miljon människor världen över har lagt motsvarande 10000 kronor var i deposition.

Och vd Elon Musks plan har varit att gå upp till en produktionstakt om 20000 Model 3 per månad i december i år. Det kan jämföras med att man i år räknar med att sälja totalt 100000 exemplar av de större S och X, bilar vars produktionslinor är intrimmade sedan länge.

I ett pressmeddelande som sammanfattar tredje kvartalet betonar Tesla att företaget säljer allt fler bilar, och förklarar vad gäller Model 3 att "vi tror oss kunna ta hand om flaskhalsarna i tillverkningen inom kort".

ANNONS

Teslas fullskaliga kvartalsrapport kommer först om ungefär en månad. Ungefär samtidigt ska Tesla i Kalifornien presentera en lastbil, vars drivlina enligt Musk ska bestå av "en drös" batterier och motorer från Model 3.

TT

ANNONS