Fingerprint cards aktie handelsstoppades på tisdagen.
Fingerprint cards aktie handelsstoppades på tisdagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fingerprints aktie handelsstoppad på börsen

Fingerprint Cards aktie handelsstoppades på Stockholmsbörsen på tisdagsförmiddagen. Beslutet fattades gemensamt med Finansinspektionen, uppger Stockholmsbörsen själva.
Bolaget själva förnekar att de gjort något fel.

ANNONS
|

All handel i aktien stoppades strax efter 10.20 på tisdagen. Innan dess hade biometribolagets aktie rasat 6,9 procent, efter att det kommit ut att Fingerprint, i samtal med analytiker från investmentbanken Pareto Securities, påpekat att marknadens förväntningar på bolaget ligger för högt – framförallt inför det första kvartalet.

Den typen av information ska enligt börsens regler kommuniceras till hela marknaden samtidigt.

Nu blev det hela i stället offentligt genom en analys från Pareto. Banken sänker också sin rekommendation på Fingerprints aktie till sälj, från tidigare behåll. Riktkursen sänks samtidigt från 12 till 7 kronor – innan handelsstoppet kostade aktien, som en jämförelse, runt 8,90 kronor.

ANNONS

Finansbolaget UBS gör dock en annan bedömning, och höjer sin rekommendation på aktien till neutral, från tidigare sälj, dock med en sänkt riktkurs på 10 kronor.

I samråd med Finansinspektionen

Stockholmsbörsen fattade på tisdagen beslutet att stoppa handeln i Fingerprints aktie, enligt Erik Granström som är presskontakt vid Nasdaq Stockholm:

– Vi har under förmiddagen haft en dialog med Finansinspektionen och har gemensamt fattat beslut om att stoppa handeln i Fingerprint Cards, säger han via mejl till GP.

– Vi avvaktar nu mer information från bolaget för att möjliggöra ett återupptagande av handeln så snart som möjligt. I övrigt har vi inga fler kommentarer.

Tillbakavisar att de lämnat information

I ett pressmeddelande skriver Fingerprint Cards på tisdagseftermiddagen att bolaget "inte lämnat ut kurspåverkande information i analytikersamtal, och inte heller kommenterat analytikers estimat." Men i samma pressmeddelande skriver de också att de fört samtal med analytiker den 19 mars (i måndags) och att de då kommenterat "tilltagande förändringen av marknadsförutsättningarna för kapacitivafingeravtryckssensorer".

Sedan måndag förmiddag har Fingerprints aktiekurs fallit med drygt 15 procent.

Flera höga poster lämnar

Innan handelsstoppet meddelade Fingerprint också att den tillförordnade finanschefen Hassan Tabrizi lämnar bolaget "på eget initiativ". Han ersätts av Pernilla Lindén, som rekryterats från Mölnlycke Health Care.

"Pernilla kommer att bidra till vår finansiella strategi och vårt ledarskapsarbete i stöttningen av nuvarande och framtida utveckling", säger Christian Fredrikson, vd och koncernchef på biometribolaget, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Även Jan Johannesson, vice ordförande för strategi och företagsutveckling, lämnar Fingerprints högsta ledning.

Handeln i Fingerprint kommer att återupptas på onsdagen enligt ordinarie schema.

Fingerprint Cards styrelseordförande Jan Wäreby och bolagets vd Christian Fredrikson.
Fingerprint Cards styrelseordförande Jan Wäreby och bolagets vd Christian Fredrikson. Bild: Jonas Lindstedt

ANNONS