Erik Selin, som i dagsläget är vice ordförande i Collectors styrelse, och ordförande Lena Aplin kallas till mötet med Finansinspektionen.
Erik Selin, som i dagsläget är vice ordförande i Collectors styrelse, och ordförande Lena Aplin kallas till mötet med Finansinspektionen. Bild: Olof Ohlsson

FI kallar Erik Selin till möte om krisen i Collector

I veckan gick den göteborgska nischbanken banken Collector ut med en rad negativa nyheter som fick aktien att rasa i värde. Nu reagerar Finansinspektionen och kallar upp storägaren Erik Selin och bankens nuvarande ordförande Lena Apler till möte.

ANNONS
|

Det var i tisdags som Collector lät meddela att man reserverar 800 miljoner kronor i en extra kreditförlustreservering i det fjärde kvartalet, och gör nedskrivningar av it-tillgångar på 150 miljoner kronor.

Samma morgon störtdök aktien med nära 24 procent på Stockholmsbörsen. Erik Selin, som är storägare i banken både genom fastighetsbolaget Balder och eget ägande, fick se sitt börsvärde falla med över en halv miljard.

LÄS MER:Storsmäll för Erik Selin i Collector

Kallar upp ledningen till möte

Nu kallar FI:s generaldirektör Erik Thédeen Collectors ledning till ett möte, rapporterar Svenska Dagbladet. Både Erik Selin, som väntas ta över ordförandeposten, och nuvarande styrelseordförande Lena Apler har kallats till mötet som är planerat till tisdag i nästa vecka.

ANNONS

– På mötet förväntas banken redogöra för vilka åtgärder som planeras med anledning av vinstvarningen och reservering för kreditförluster, säger Peter Svensson, presstalesman på FI, till Svenska Dagbladet.

LÄS MER:Fastighetsmiljardärens nya investering – för 100 miljoner kronor

Visar på lägets allvar

Aktiespararna anser att FI:s agerande är en signal om hur allvarligt läget i Collector är:

– Det är inte bara finansiella risker med stora kreditförluster. Beskedet från FI tyder också på regulatoriska risker för bolaget. Troligen som en följd av att man inte klarar av att nå vissa uppsatta kapitalkrav, säger Sverre Linton, ansvarig för bolagsstyrning på Aktiespararna, till Svenska Dagbladet.

LÄS MER:Göteborgsmiljardären och Isabella Löwengrip går skilda vägar

ANNONS