Fattiga ska inte skickas till dyra kreditinstitut

ANNONS
|

Kronofogden har länge varit kritisk till att bankerna skickar sina kunder som inte anses kreditvärdiga till andra långivare. Även finansminister Peter Norman och Datainspektionen har haft synpunkter på upplägget.

Både SBAB och SEB har haft avtal med Bluestep i flera år.

- För mig blir världen upp och nervänd när man å ena sidan säger att kunden har för dålig ekonomi för att få låna och sedan skickas till någon som kostar mera pengar och gör din ekonomi ännu sämre. Det är noll moral skulle jag vilja påstå, säger Jan Åkerlund på Kronofogden som jobbar med förebyggande verksamhet.

ANNONS

När obetalda räkningar samlas på hög blir det i många fall bostaden som utmäts.

- Med höga bolåneräntor blir det snabbt att obalans i privatekonomin. I normala fall tar det bara ett par veckor innan du hamnar hos Kronofogden.

Jan Åkelund tror att den här typen av bolån på sikt kommer att öka antalet exekutiva auktioner och tvångsförsäljningar.

Nyligen backade SBAB och SEB på att skicka kunderna vidare som fått nobben av den egna banken.

- Vi har nu avslutat samarbetet med Bluestep. Det var inte ansvarsfullt och går inte i linje med våra värderingar, säger Bernd Schmitz, presschef SBAB.

Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör SEB, säger att även de nyligen sagt upp avtalet med Bluestep.

- Det kom till när hyresrätter ombildades till bostadsrätter och någon inte fick lån. Det skedde bara om individen ville bli kontaktad av Bluestep.

Handelsbanken har inte haft avtal Bluestep eller skickat kunder vidare till andra kreditgivare.

- Det har aldrig varit aktuellt att slussa en person vidare som vi bedömt inte är kreditvärdig. Det skulle strida mot vår etik och moral. Sedan kan du säkert lägga banksekretessynpunkter på det också, säger Henrik Westman, presschef.

ANNONS

Antalet försäljningar under 2012 minskade hos Kronofogden, från att ha ökat kraftigt under perioden 2007-2010.

- 2008 hade vi en finanskris som skakade till ordentligt och som hade påverkan, säger Jan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden.

De två senaste årens låga räntor har gjort att hushållen marginaler har förbättrats. Trenden för utmätta bostäder de första månaderna under 2013 är fortsatt låg.

- Går räntorna upp igen skulle nog antalet ärenden ta fart ordentligt, om de dubblas tror jag många får problem, säger Johan Krantz.

Marknadsför sig som ”svenskt företag specialiserat på bolån till personer som har svårt att få lån hos traditionella långivare.” Företaget lovar att säga ja till fler än banken och även till den som saknar fast jobb eller har betalningsanmärkningar.

Bluesteps lägsta bolåneräntan är 6,27 procent, drygt dubbelt så mycket som svenska banker tar för rörliga lån.

Bluestep Finans AB ägs av Bluestep Bostadslån AB, som i sin tur är dotterbolag till Bluestep Capital Holdings Limited, med säte i skatteparadiset Jersey.

ANNONS