Oljepriserna faller kraftigt inför fredagens Opec-möte i Wien. Arkivbild.
Oljepriserna faller kraftigt inför fredagens Opec-möte i Wien. Arkivbild.

Fallande oljepriser inför Opec-möte

En mjukare ton från Iran och varning från saudiarabiskt håll om risk för minskade lager får oljepriset att sjunka. Inför morgondagens Opec-möte i Wien har priset på Brent-oljan backat till 73,50 dollar fatet.

ANNONS
|

Opec och övriga stora oljeproducenter, bland annat Ryssland, håller under fredag och lördag samtal för att lägga upp sin strategi. Ett beslut om produktionsökning med en miljon fat per dag, tros komma ut från mötet enligt källor till Reuters.

Ryssland som inte är medlem av Opec har dock föreslagit en höjning med 1,5 miljoner fat medan Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih har sagt att en höjning med en miljon fat behövs för att det inte ska leda till ett underskott under andra halvan av 2018.

Opec har sedan förra året verkat för att strypa världens oljeproduktion vilket i sin tur fått priset att på Brent-olja klättra ända upp till 80 dollar fatet efter att så sent som 2016 dykt ned till nivåer kring 26 dollar.

ANNONS

Spekulationerna inför morgondagens möte har dock fått negativ effekt och under eftermiddagen hade priset på Brent-oljan sjunkit med 1 procent medan den amerikanska WTI-oljan i sin tur tappat lika mycket och handlas för 64,69 dollar fatet.

TT-Reuters

ANNONS