Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  EU öppnar för att förändra skatten för stora internetföretag. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Första kritiken mot EU:s skatteplaner

  Det första tecknet på kritik mot EU:s planer på att höja skatten för globala internetföretag dök upp när unionens finansministrar träffades i Tallinn på lördagen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Frankrike vill skatta företag som Google och Facebook på deras omsättning snarare än på vinsten för att öka skatteintäkterna från de globala jättarna, som man anklagar för att betala för lite skatt i Europa.

  Mer än en tredjedel av EU:s medlemsländer slöt upp bakom Frankrike vid mötet i Estlands huvudstad. Men för att planen ska bli verklighet behövs stöd från alla 28 medlemsstater för att undvika juridiska utmaningar.

  - Vi borde vara väldigt försiktiga, säger Danmarks finansminister Kristian Jensen och varnar för risken att stöta bort innovativa företag från Europa.

  Hans kritik fick stöd av Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna som framhävde att vad än EU kommer fram till så måste lösningen ha stöd globalt – annars skulle det vara helt ologiskt. Tjeckien och Malta hävdade att en omsättningsskatt skulle vara svår att implementera rent tekniskt.