Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Första AP-fonden säljer tung aktiepost i Volvo Cars

Börsnoteringen i Volvo Cars har dragit ut på tiden och mycket tyder på att den försenas än mer. Första AP-fonden ska nu försöka sälja de preferensaktier som förvärvades för två år sedan för 1,5 miljarder kronor. Det uppger Dagens Industri.

ANNONS
|

Tidningen skriver att skälet till att Första AP-fonden vill göra sig av med preferensaktierna är att planerna på en börsnotering av Volvo Cars har lagts på is.

2016 tecknade pensionsjätten preferensaktier för 1,5 miljarder kronor i samband med att Volvo Cars emitterade preferensaktier för fem miljarder kronor till tre svenska institutioner. Preferensaktier som sedan kan konverteras till stamaktier vid en börsnotering.

Tecken på notering

Första AP-fondens investering sågs då som ett tydligt tecken på att Volvo Cars inom kort skulle börsnoteras då det i pensionsbolagets riskhanteringsplan står att "förvärv får endast ske av sådana aktier eller andra andelar i företag som är, eller inom ett år från emissionen av dem avses bli, noterade vid en börs eller någon annan reglerad marknad".

ANNONS

Med andra ord får fonden inte äga aktierna när en notering av Volvo Cars inte är aktuell under det närmaste året. Vilket den inte heller är, enligt bedömare och analytiker med insyn.

Svag delårsrapport

Det beror bland annat på en oväntat svag delårsrapport och att Volvo Cars huvudägare Li Shufu, enligt svenska institutioner, krävde en för hög värdering när nya stamaktier skulle emitteras i bolaget.

Enligt Dagens Industri har inte de andra två fonderna, AMF och Folksam, några planer på att göra sig av med sina preferensaktier i Volvo Cars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS