FN-omröstningen om Jerusalem blottlägger en spricka bland de europeiska länderna, enligt experten Anders Persson. Arkivbild.
FN-omröstningen om Jerusalem blottlägger en spricka bland de europeiska länderna, enligt experten Anders Persson. Arkivbild.

Expert: Visar en spricka i Europa

ANNONS
|

FN:s generalförsamling röstade med överväldigande majoritet för att alla tidigare antagna resolutioner om Jerusalems status står fast.

128 var för, 9 emot och 35 avstod från att rösta. Ett väldigt tydligt överläge för den palestinska sidan, säger Anders Persson, Mellanösternforskare vid Lunds universitet:

- Men det är aningen bättre i Israels favör än det brukar vara.

Ny allians med européer

Västeuropeiska länder röstade för. Länder som Litauen, Kroatien, Ungern, Tjeckien, Lettland, Polen och Rumänien avstod dock från sin röst.

ANNONS

- Det finns helt klart ett block här som har en annorlunda syn än västblocket, säger Anders Persson, som menar att många av östländerna röstar efter sin relation till USA.

Han ser en ny allians, inte minst då Israels premiärminister nyligen besökt flera av länderna.

- Det är en intressant spricka. Det bevisar att EU inte är kraften som kan uppväga Trump, ta ledningen och utstaka en ny linje.

Fler stannade hemma

När de palestinska myndigheterna skulle röstas in som observatörsmedlem i församlingen 2012 var det fem stater som inte dök upp vid omröstningen. Den här gången var det 21.

"Väldigt betydande" siffror, menar Israels utrikesdepartement.

- Israel har en diplomatisk strategi att ändra röstningsmönstret på lång sikt. Röstningen i dag är ett litet steg i rätt riktning för dem, säger Anders Persson.

ANNONS

Samtidigt menar palestiniernas ledare Mahmud Abbas att omröstningen är en palestinsk seger. Men det bör ses i ljuset av att detta är en av de största internationella konsensusfrågorna, enligt Persson:

- Därför tror jag att Israel är försiktigt optimistiska.

Hot utan resultat?

Donald Trumps hot om att dra in biståndet för länder som gick emot USA tycks inte ha haft stor effekt.

Georgien och Ukraina dök inte upp.

Egypten, som tar emot ett stort amerikanskt bistånd, lade fram själva resolutionen. Afghanistan, en annan av de största biståndstagarna, röstade för.

- Jag kan aldrig drömma om att Trump skulle dra bort en enda dollar på grund av omröstningen. De är beroende av de här länderna också, säger Anders Persson.

TT

ANNONS