EU-utslag kan förändra handelsavtal

Tvistlösningssystemet mellan stater och investerare gör att alla EU-länder måste säga sitt om EU:s handelsavtal med Singapore. Cecilia Malmström välkomnar ändå "större förutsägbarhet" i och med EU-domstolens utslag.

ANNONS
|

Beskedet på tisdagen gäller EU:s handelsavtal med Singapore, men Malmström, EU-kommissionens handelsansvariga, förklarar att det berör mycket mer.

- Det handlar ju också om framtida handelsavtal, var gränsen går mellan EU-kompetens och medlemsländernas kompetens, säger hon till TT.

- Och här kommer vi att få klarhet i det och det är väldigt bra för oss och också för våra partner eftersom det ger större förutsägbarhet, säger Malmström.

ANNONS

Tvistlösning

Konkret har frågan gällt om det räcker med klartecken från EU som helhet för handelsavtalet med Singapore eller om samtliga medlemsländers parlament måste in och säga sitt, precis som i frihandelsavtalet med Kanada (Ceta).

Och jo, så är det, säger EU-domstolen, med hänvisning till att avtalet innehåller regler för hur tvister ska lösas mellan investerare och stater.

På längre sikt är det samtidigt kanske mer viktigt att EU-domstolen samtidigt slår fast att en rad andra frågor i Singapore-avtalet mycket väl kan godkännas av enbart EU. Det handlar till exempel om transporttjänster, bestämmelser om hållbar utveckling och immateriella rättigheter.

"Fall framåt"

Och det gillas av handelsvännerna.

- Ett fall framåt. I huvudsak positivt. Det ger oss en färdväg bort från den förlamning som EU:s handelspolitik drabbats av efter debaclet med Kanada, konstaterar exempelvis svenske EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M).

- Den rimliga slutsatsen nu är att vi gör två typer av avtal framöver: ett handelsavtal och ett investeringsavtal, tycker Fjellner, som får visst medhåll av handelskommissionären.

ANNONS

- Det är en möjlig väg: att man tar den absolut förkrossande delen av frågor – det är väl 98-99 procent som är EU-kompetens – och att man gör det på ett annat sätt. Det måste jag diskutera med medlemsländerna, men det är väl en möjlig väg framåt, säger Cecilia Malmström.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU-handel med Singapore

EU och Singapore enades redan i oktober 2014 om ett frihandelsavtal. I väntan på tisdagens utslag från EU-domstolen har dock avtalet ännu inte formellt godkänts av EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet.

Enligt handelskommissionär Cecilia Malmström ska utslaget nu analyseras under sommaren, i hopp om att lägga fram ett förslag till medlemsländerna i höst.

Singapore är EU:s 17:e största handelspartner totalt och den största inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Över 10000 EU-företag finns på plats i Singapore.

ANNONS