Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  EU stöder hantering av Carnegie

  Riksgäldens omdiskuterade övertagande av investmentbanken Carnegie hösten 2008 har fått grönt ljus av EU-kommissionen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Många, politiker och svikna ägare, har haft synpunkter på hur staten via Riksgälden tog över krisdrabbade Carnegie Investment Bank.

  Men nu slår alltså EU-kommissionen slutgiltigt fast att allt gick rätt till. Kommissionen pekar bland annat på snabbheten i besluten och att ägarna faktiskt fick stå för kostnaderna, enligt ett pressmeddelande från Riksgälden.

  När finanskrisen bröt ut hösten 2008 var Carnegie illa ute. Med hänvisning till en otillåtet stor exponering mot finansmannen Maths O Sundqvist drogs Carnegies tillstånd för bankverksamhet in av Finansinspektionen (FI) den 10 november 2008. Några minuter efter det beskedet meddelade Riksgälden att man via ett pantavtal kopplat till lån på 2,4 miljarder kronor tagit över ägandet av investmentbanken, som i samma ögonblick fick tillbaka banktillståndet.

  Efter en utdragen auktionsprocess sålde Riksgälden därefter Carnegie och systerbolaget Max Matthiesen till riskkapitalbolaget Altor och investmentbolaget Bure våren 2009 för 2,2 miljarder kronor.

  De före detta ägarna i moderbolaget D. Carnegie har inte fått ut något av köpeskillingen. De anser att Riksgäldens övertagande av Carnegie gick till på fel sätt och har därför stämt staten på fem miljarder kronor.