Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill se skärpta klimatkrav på finanssektorn. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill se skärpta klimatkrav på finanssektorn. Arkivbild.

EU: Skärp klimatkraven på finanssektorn

Det behövs skärpta hållbarhetskrav på finanssektorn för att uppfylla klimatmålen i Parisavtalet, enligt EU-kommissionen. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) trycker på för ett helt batteri av åtgärder.

ANNONS
|

Konkret handlar det om nya regleringar, mål och krav på finanssektorn för att göra gröna investeringar till det nya svarta.

EU-kommissionen hoppas på 180 miljarder euro i gröna investeringar på lite drygt tio år. Det är vad som beräknas behövas för att nå klimatmålen i Parisavtalet, som bland annat stadgar att utsläppen av växthusgaser ska sänkas med 40 procent till 2030.

Konkreta reformer på EU-nivå

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) deltar under torsdagen på ett heldagsmöte med flera höjdare från EU-kommissionen, finanssektorn och tungviktare som Frankrikes president Emmanuel Macron för att mejsla ut en väg framåt.

ANNONS

- Vi har jobbat mycket på nationell nivå och bilateralt mellan Sverige och Frankrike. Men det är först nu som EU-kommissionen också börjar förstå vikten av det här arbetet, säger Bolund inför mötet.

En rapport från en arbetsgrupp i finanssektorn ligger redan på bordet, med förslag till åtgärder. Tanken med arbetet i styrgruppen, där utöver Bolund och Macron även EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker deltar, är att under våren presentera konkreta reformer på EU-nivå.

Bolund lyfter inför torsdagens möte fram en rad exempel på åtgärder som Sverige har gjort, som skulle kunna tillämpas i andra länder. Han pekar på lagstadgade krav på fondförvaltare att redovisa hur de arbetar med hållbarhetsfrågor och att lyfta in klimatrisker i statliga myndigheters tillsyn av finanssektorn.

Sverige kan vinna marknadsandelar

Ekonomiska incitament, som gör hållbara investeringar mer lönsamma är en annan väg att gå. Eller gröna obligationer, där offentliga eller privata lån villkoras av att de går till hållbara investeringar. Där skulle det enligt Bolund gå att jobba vidare med tydligare principer som ringar in vad de får finansiera.

ANNONS

- Det handlar om investeringar som tydligt minskar vår klimatpåverkan och även investeringar som har en tydlig koppling till nationella och internationella miljömål, säger Bolund.

Bättre konsumentupplysning är ett annat tänkbart verktyg, så att det finns tydlig hållbarhetsinformation, gemensamma standarder och exempelvis en miljömärkning av fondförvaltare, enligt Bolund.

- Sverige ligger långt fram. Vi kan vinna marknadsandelar och kommer kunna bedriva finansiell verksamhet i andra länder. Jag tror det finns en stor efterfrågan på det kunnande vi har, säger han.

TT

Fakta: Handlingsplan på väg från EU

EU-kommissionen arbetar med att ta fram en handlingsplan för att göra finansbranschen mer grön och hållbar. Ett viktigt steg blir att diskutera föreslagna åtgärder på ett så kallat högnivåmöte på torsdag, där bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker deltar.

Bland annat diskuteras att:

Ta in hållbarhetsfrågor och klimatriskerna i tillsynen och regelverket för finansmarknaden.

Tydliggöra investerarnas ansvar för att ge större fokus till hållbarhetsfrågor.

Skapa större transparens om klimatriskerna på finansmarknaden.

Ta fram europeiska standarder om hållbar finans, i ett första steg en standard om gröna obligationer.

Skapa mer enhetlighet om vad som menas med hållbar finans genom att skapa en gemensam taxonomi (standardiserat ramverk för vad som kan klassas som hållbart i relation till olika hållbarhetsmål och åtgärder).

Göra det enklare för konsumenter att investera hållbart (genom exempelvis krav på återförsäljare att informera om det).

Källa: Finansdepartementet, EU-kommissionen

ANNONS