EU-kommissionens eurokommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto.
EU-kommissionens eurokommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto.

EU sänker tillväxtsprognos

Osäkerheten i relationerna till USA bidrar till att EU nu skriver ner sin tillväxtsprognos för i år från 2,3 procent i våras till 2,1 procent just nu. Samma siffror gäller för både eurozonen och för hela EU.

ANNONS
|

"Den europeiska ekonomin fortsätter att vara stark... Nedskrivningen sedan i maj visar ändå att ett ogynnsamt läge, exempelvis i form av de växande handelsspänningarna med USA, kan sänka förtroendet och få inverkan på den ekonomiska expansionen", skriver EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

Den europeiska centralbanken kommer att behålla den rekordlåga styrräntan så länge det behövs för att få igång inflationen, skriver den i ett protokoll som publicerades i dag. Handelsprotektionism kan få snabb effekt på handel och tillväxt, men också skapa volatilitet på marknaden, konstaterar beslutsfattarna.

För Sverige siar EU-kommissionen om en tillväxt i år på 2,4 procent, jämfört med en gissning på 2,6 procent i vårprognosen.

ANNONS

Så gott som samtliga EU-länder har fått nedskrivna siffror, däribland Italien (1,5 till 1,3), Frankrike (2,0 till 1,7), Tyskland (2,3 till 1,9) och Storbritannien (1,5 till 1,3).

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS